14 Januari: Kimberley

Het is maar 250 kilometer rijden naar Kimberley. De weg er naar toe is saai en eentonig. Voor twaalf uur zijn we waar we wezen willen, bij dé attractie van Kimberley: Die Groot Gat.

"Die Groot Gat, The Big Hole of Tim Kuilmine is het restant en resultaat van een nu gesloten dagbouw- en ondergrondse mijn bij de Zuid-Afrikaanse stad Kimberley. Het zou het grootste met de hand gegraven gat ter wereld zijn", aldus wikipedia.

Vlakbij liggen twee accommodaties, een 3-sterren en een 4-sterren, beiden duidelijk geïnspireerd door de tijd van de diamantrush.  We checken eerst het 4-sterren Protea. Prijs is schappelijk, kamers zijn prima en we laten het verder zoeken voor wat het is.

Als het je nog niet duidelijk was waar je bent dan wordt het je in de kamer zelf wel...

 

Je bent hier niet zomaar ingecheckt. In Kimberley heerst de corona gekte. Strikt aan de mondkapjes, desinfecterende gel verplicht en je temperatuur wordt gemeten als je binnen komt. Daarna een gezondheidsverklaring invullen met een gedesinfecteerde pen, pfff.  Er zit weinig anders op dan ons eraan te onderwerpen.

Tegen twee uur gaan we naar het naastgelegen complex. Ook daar weer wordt de temperatuur gemeten voor je verder mag (Peet 36,5, Mar 36,8).

We beginnen met een film van twintig minuten over de geschiedenis van de diamantmijn. Dan verder voor het echte werk, Die Groot Gat. Groot is ie zeker.

 

Op het terrein van het museum is nogal wat industrieel erfgoed te zien waaronder de originele lift die de mijnwerkers naar beneden bracht.

 

De firma John Deere bestond toen ook al.

 

Er is ook een ondergronds gebeuren om het gevoel te krijgen wat een verschrikkingen de diamantzoekers moeten hebben doorstaan. Compleet met mijngeluiden die overal uit speakers komen en af en toe een explosie.

 

We sluiten af met het museumbezoek. Erg indrukwekkend maar ook erg warm en benauwd binnen. Eenmaal buiten krijgen we een beetje een Disneyland gevoel in het nagebouwde dorp. Grappig is het wel al die winkeltjes en huisjes.

 

Spoorfanaten kunnen hier hun hart ophalen.

 

We lopen terug naar het hotel en gaan lekker afkoelen in de lobby. Waar we straks gaan eten? Op de menukaart van het hotel staat in ieder geval pizza en pasta dus hoeven we niet persé de stad in om vandaag het lamsvlees te ontlopen...

.

Klik hier voor het vervolg, Ladybrand

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 20-03-2022