6 Januari: Magoebaskloof, Haenertsburg

De tweede nacht in Leokwe kamp verloopt een stuk rustiger. We karren tegen een uur of half acht richting restaurant/museum. En ja hoor, weer een stuk of tien olifanten langs en op de weg.

 

Twee van de olifanten staan met de koppen en slagtanden tegen elkaar aan te botsen. Is dat spel? Of vechten? Maar nee hoor, de rechter olifant is van plan om de linker te berijden. Hij heeft zijn vijfde been al uitgerold. Zij heeft er echter helemaal geen zin in en ontspringt uiteindelijk de dans.

 

Het restaurant blijkt gesloten evenals het museum als we daar aankomen. Ze zijn onderweg horen we. Jaja, dat kan net zo goed een uur duren. Dan maar ontbijten in de McDonald in Musina, zeventig kilometer verderop.

Na Musina komt een stuk tolweg en tenslotte rijden we op een achtbaan genaamd Magoebaskloof. We kijken wat rond en besluiten om in het driehonderd zielen tellende Haenertsburg wat te gaan zoeken. Zo komen we terecht bij Khaya Kutso wat place of rest betekent. Prima grote kamers hebben ze daar voor nog geen vijftig euro per nacht. NB. inmiddels (2023) is erg rustig: ze zijn permanent gesloten.

 

Haenertsburg blijkt een heerlijk arty farty dorpje te zijn compleet met de nodige overblijfselen uit begin vorige eeuw.

 

7 Januari: Magoebaskloof, Haenertsburg

In de ochtend lopen we naar het dorp om te ontbijten bij Miski's. We raken aan de praat met een bebaarde blanke motorman. Hij schetst de toestand van het land in niet altijd even politiek correcte uitspraken. Hij geeft ons ook een tip voor een accommodatie verderop in de Magoebaskloof.

Na het ontbijt lopen naar het startpunt van de Louis Changuion trail, een ongeveer vier uur durende wandeltocht op steile hellingen en door oerbos. Het is prachtig, maar zwaar en de temperatuur loopt op tot boven de dertig graden. Na de eerste steile helling komen we langs de begraafplaats. Hier kan je nog duidelijk de resten van de apartheid zien. De graven van de zwarten zoals de familie Mamabolo liggen op een apart veld, gescheiden van de blanken zoals de Coetzee's.

 

Het landschap waar we doorheen lopen is fraai en wijds. Het pad gaat af en toe dwars door het hoge grasland.

 

Zeer tevreden en een beetje moe komen we om half een weer bij Khaya Kutso aan. Op tijd om te besluiten of we daar nog een nacht blijven of te verkassen. We gaan voor het laatste.

De plek die baardmans ons heeft aangeraden ligt vijftien kilometer verderop in de kloof en heet Kuhestan Organic Farm. Al snel zien we dat dit een gouden tip is. Fantastische accommodatie in een zeer fraai tuinlandschap gerund door een Zuid Afrikaans/Irans echtpaar. Schatten van mensen die ons direct bedelven onder verse avocado's, sla en fruit, alles uit eigen tuin. Shahrzad (Sheherezade) bakt direct een brood voor ons en Brett loopt af en aan met goodies. Heerlijk hier!

 

Sharhzad babbelt er lustig op los. Op de vraag of we ook iets kunnen lunchen zegt ze dat er zoveel vraag was door tuinbezoekers dat ze vorig jaar maar een coffeeshopje hebben gebouwd. Compleet met een view en... Versgebakken scones. Mjammie!

 

Dineren kunnen we hier helaas niet. We rijden terug naar het dorp, slaan wat proviand in en maken samen met de sla etc. er een feestmaal van.

Klik hier voor het vervolg, Magoebaskloof, Kuhestan

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 06-05-2023