5 Februari: Noordhoek

Vandaag duiken we het Kaaps schiereiland in. Dertien jaar geleden hebben we een paar nachten doorgebracht in Noordhoek, vlak onder Kaapstad aan de Atlantische kust. Dat was goed bevallen en daarom zoeken we daar een onderkomen. We zijn er snel uit, het wordt Sunset Splendour, een self catering accommodatie. Zeer ruime kamer met terras en tot in de puntjes verzorgd. Alles wat de klok slaat hier is design. We reserveren voor drie nachten.

In de namiddag gaan we nog even naar het strand in een ander dorp, Kommetjie. Spierwit zand en knalblauwe lucht, tegen de dertig graden, wie doet je wat?

 

We nemen het ervan en gaan 's avonds een pizza in de Red Herring eten. Gemoedelijk, goed en goedkoop.

 

6 Februari: Cape nature reserve

Van Noordhoek naar Simonstown is maar een minuut of twintig rijden. Simonstown is beroemd om zijn kolonie zwartvoetpinguïns. Jaren geleden zijn we daar ook al eens geweest en oh oh wat is het een toeristentrekker. Voor de toegang staan allerlei prullaria stalletjes en je moet nu betalen om binnen te komen. We vertikken het en lopen over een oude boardwalk langs het strand die iets verder verwijderd is van de kolonie pinguïns.

Waarom zou je zo dichtbij moeten komen, laat die dieren toch met rust zouden we willen zeggen tegen de meute die wel betaalt. Die meute doet er alles aan om op minder dan een meter een selfie met zo'n beestje te maken. Van een afstand kun je ze ook hier prima en in grote getale bewonderen.

 

Sterker nog, er ligt er eentje te broeden langs de boardwalk.

 

Ook dassies spotten is geen kunst.

 

We rijden verder naar het zuiden en gaan het Cape Nature Reserve in. Een prachtige rit langs kliffen en stille strandjes.

 

Aan het eind van de weg ligt Cape Point, het zuidelijkste puntje van het schiereiland, waar vroeger menig schip op de rotsen is gelopen. Vanaf de parking is het een flink eind omhoog naar de oude vuurtoren. Je kan met een kabelbaan maar wij geven de voorkeur aan lopen. Bovenop is het fraai en als we naar beneden kijken zien we nog een walvis in de oceaan spelen.

 

Onderweg komen we allerlei kruipers tegen. Zoals deze cordylus cordylus (gewone gordelstaarthagedis) en een cordylus niger (zwart omgorde hagedis) die alleen hier in de buurt voorkomt.

 

We rijden na de lunch weer noordwaarts en komen op een punt waarop goed is te zien dat oceaan aan weerskanten van het schiereiland ligt.

 

Het lijkt wel of de rassenscheiding ook onder vogels gemeengoed is... Vooraan de witte meeuwen en achteraan de zwarte aalscholvers.

 

Eind van de middag zijn we weer thuis. Het was zeer de moeite waard ondanks dat we dit al eerder hebben gezien. We brengen nog een bezoek aan de shopping mall om eten te kopen voor vanavond. Een keertje zelfgemaakte rijst met kerriekip/kokos/boontjes.

Klik hier voor het vervolg, Noordhoek

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 07-05-2023