5 Januari: Mapungubwe

We slapen slecht mede vanwege een airco die meer geluid maakt dan een opstijgende Airbus. Ook horen we, steeds als de airco even zwijgt, allerlei geluiden van buiten ons huisje. In de ochtend blijkt uit een immense hoop poep voor de deur dat er een olifant rond het huisje heeft gelopen. Sterker nog, een meter of twintig van het terras af loopt hij nog te ontbijten.

 

Na een ontbijt van een broodje banaan en een kop thee gaan we op safari. Er loopt van alles hier langs de weg, bavianen bijvoorbeeld.

 

Na een stuk te hebben gereden komen we bij de treetop boardwalk. Een prachtige, één kilometer lange houten boardwalk, ondergepoept door de apen, vanwaar je goed zicht hebt op de rivier de Limpopo. Deze roodsnavelbuffelwever heeft een gigantisch nest gemaakt.

 

Deze Nijlkrokodil die langs de oever in het zonnetje ligt is net als wij af en toe te gapen. Zeker ook niet geweldig geslapen.

 

Op weg naar het drielandenpunt (Zuid Afrika, Botswana en Zimbabwe) komen we achtereenvolgens een gespikkelde knobbeleend, een knalblauwe grote glansspreeuw en een troep spiedende impala's tegen.

 

Er zijn vier "decks" vanwaar je de drie landen kunt bekijken. Je moet uitkijken dat je op het pad er naar toe niet over een lizard struikelt. Hieronder een vrouwelijk exemplaar van de platte rotshagedis.

 

Het uitzicht van één van de decks. Het is een droge zomer tot nu toe, de rivier staat erg laag.

 

En verder rijden we weer. Tot we vol in de remmen moeten voor deze olifant die op het pad loopt. Hij bewaakt de een stuk of acht kuddegenoten achter hem en is echt niet van plan om opzij te gaan. Dat wordt dus even een kwartiertje wachten tot hij zin heeft om de struiken in te gaan en het pad weer aan de safarigangers terug te geven.

 

Mapungubwe is beroemd om zijn vogels. Hieronder een koritrap (gompou in het Afrikaans) daar weer onder een soort reiger.

 

Er zijn hier ook veel oeroude baobabs.

 

Even verderop zien we een mannelijk exemplaar van de platte rotshagedis

 

Hieronder de fraai gekleurde "zuidelijke karmijnrode bijeneter". Hij is niet zo bijzonder, maar we vinden hem erg mooi.

 

Bij de Mopani drinkplaats is het keten geblazen met de zebra's en de giraffes.

 

Na dik vier uur karren vinden we het welletjes en keren terug naar het kamp. Bijna thuis komen we deze zestig centimeter hoge Bambi tegen, de klipspringer.

 

Het diner is vanavond weer in het restaurantje bij de gate. Dus weer elf kilometer heen en elf kilometer terug. Lekkere steak trouwens dit keer.

Klik hier voor het vervolg, Magoebaskloof

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 06-05-2023