31 Januari: Tulbagh

Het eerste uur onderweg worstelen we ons door de ochtenddrukte van Paarl en Wellington. Weer even wennen, al die stoplichten. Na Wellington begint de Bain's kloof pass, vijfentwintig kilometer over een smalle weg, draaien en keren tegen de berg op. In de verte ligt Wellington.

 

Op de pas staan nogal wat waarschuwingsborden om aan te geven dat het verboden is om open vuur te maken. Of die borden nu voor of na de brand zijn geplaatst, geen idee.

 

Onderaan de pas is het kiezen voor Ceres of Tulbagh. Ceres ligt op de route richting Citrusdal waar we uiteindelijk naar toe gaan. Maar dan moeten we wel nog een hoge pas over. We besluiten om eerst naar Tulbagh te gaan en daar te bekijken of we onderdak gaan zoeken dan wel toch naar Ceres gaan.

Tulbagh blijkt een alleraardigst oud stadje te zijn. We waren hier nog niet eerder geweest. Het staat vol met 19e eeuwse huisjes in "Cape Dutch" stijl. In de zestiger jaren is hier een aardbeving geweest en kosten noch moeite zijn gespaard voor de restauratie. Het ziet er dan ook allemaal piekfijn uit.

Er zijn twee hoofdstraten die parallel aan elkaar lopen, de van der Stelstraat en de Kerkstraat. Bij de meeste huizen kan je binnendoor van de ene naar de andere straat lopen.

 

Na wat zoekwerk hakken we de knoop door en nemen een zeer ruime kamer in de Kerkstraat bij Cape Dutch Quarters. Dit is een van de fraaiste huizen, compleet met twee kanonnen voor de deur. Achtereenvolgens foto's van het hele huis, de buitenkant van onze kamer en binnenin de kamer.

 

De middag besteden we met door het stadje wandelen en een galeriebezoek. Makers Mark heet de galerie annex deli. Het is net een maand open en de eigenaren hebben iets fantastisch moois neergezet. In de met lavendel bezaaide tuin "hangen" een stuk of twaalf gezichten van gewone mensen uit (de omgeving van) Tulbagh.

 

In de galerie zelf zijn nog een viertal zaaltjes met schilderijen. Eén ervan treft ons vanwege de speling van het licht als je er langs loopt. Van opzij en er pal voor.

 

Op aandringen van Paul, de eigenaar, gaan we op het terras genieten van de muurschilderingen. Hij heeft nog geen drankvergunning. Daarom is de wijn die wordt geschonken gratis, en nog lekker ook. Metze met hummus erbij, mjammie.

Klik hier voor het vervolg, omgeving Tulbagh

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 07-05-2023