30 December: Isla Negra

De eerste stop richting het zuiden is Quintay. Een leuk vissersdorpje, maar weinig accomodatie. Direct om de hoek verkopen ze condo's van tien verdiepingen en hoger aan het enige stukje strand hier. Jammer...

 

Dan maar verder richting Isla Negra. Geen eiland, maar een plaatsje aan de oceaan, dat beroemd is om alweer een huis van Pablo Neruda. We strijken neer vlakbij in Punta Tralca waar we een cabaña huren voor een nacht. In de avond rijden we naar Pablo's stulpje. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van bouwsels, die schitteren in de avondzon.

 

Op een rots vlak voor het huis staat een buste van de goede man.

 

Zoals ook met de andere huizen gaat het hier om het geweldige uitzicht over de oceaan. Vandaag zoiets.

 

31 December: Santa Cruz

De Colchagua vallei is dé wijnvallei van Chili. Hier komt de beste wijn vandaan. Wij gaan maar eens even keuren of dat ook zo is. Onze uitvalsbasis voor de komende twee dagen is Santa Cruz.

Na echt veel zoekwerk vinden we hostal D'Vid. We waren er echt minder dan vijftig meter vandaan toen we de weg vroegen en werden feilloos de andere kant opgestuurd. Wat lastig is, bijna elke stad hier bestaat voor meer dan de helft uit eenrichtingverkeer straten. Die niet altijd zijn aangegeven, wat ertoe leidt dat we meerdere malen al door schreeuwende en naar het voorhoofd wijzende tegenliggers zijn teruggeblazen. In Santa Cruz staan bovendien vrijwel geen straatnamen aangegeven en we hebben geen plattegrond.

Op oudejaarsdag is niet veel meer open. Gelukkig wel de wijngaard Viu Manent, vlakbij Santa Cruz. Maar die mag er dan ook wel wezen.

 

Eenmaal door de poort komen we in het restaurant. Verbluft vergeten we foto's te nemen, dat wordt pas na de copieuze maaltijd wanneer iedereen vertrokken is en wij amechtig in rieten fauteuils bij aan het komen zijn en onze koffie aan het drinken zijn.

 

Toch handig dat parkeren in een wijngaard. Je auto staat hier altijd wel in de schaduw en dat is wel nodig ook met 28-30C overdag.

 

Eenmaal terug bij ons hostal vragen we wat er zoal te doen is tijdens oud en nieuw. NIETS, is het antwoord. Wat blijkt? In Chili is het verboden zelf vuurwerk af te steken. Dat doet de staat voor je. In Santa Cruz was dat 30 december, gisteren dus...

Er was nog wel iets in het casino, maar dat laten we dan maar voor wat het is. We kijken een film tot twaalf uur, openen een zeer goedkope fles bubbels, kussen elkaar gelukkig Nieuwjaar.

We willen toch nog even de straat op als we worden tegengehouden door een niet geheel nuchtere bazin. Ze begint ons gelijk te zoenen en trekt een fles roze bellen open. Op tv is het vuurwerk van Valparaíso, LIVE. Zo wordt het toch nog gezellig...

Klik hier voor het vervolg, Al Sur

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
07-06-2020