29 November: Cusco

Na de trein, waarin het bloedheet was, volgde nog een busrit en een taxi voor het laatste stukje. Op het treinstation werden we opgewacht door Courtney. Zij had onze koffers gelukkig al in de juiste bus geladen. De chauffeur van de bus scheurde in het pikkedonker door de bergen in twee uur naar Cusco.
Cusco ligt op 3400 meter en dat kwam bij ons aan als een mokerslag. De vermoeidheid deed daar nog een schepje bovenop. We waren alweer steendood, daar hielp ook geen kop cocathee meer aan.

Zondagochtend werden we wakker met koppijn in een regenachtig Cusco. Vanuit ons hostal kijken we uit op het centrale plein, juist ja, de Plaza de Armas.

 

Op de plaza flaneren de Cusconen(?). Het is zondag nietwaar. LlamaUGGS zijn hier in de mode.

 

Zo na de middag loopt de plaza leeg als de regen inmiddels met bakken uit de hemel komt. Het is hier net Holland af en toe, alleen met jungletrekjes. Want koud is het zeker niet.

De Spanjaarden hebben na hun verovering van de Inca's zowat alle heiligdommen platgegooid en vervangen door onvoorstelbaar veel kerken. Op de plaza zijn er al vijf! Toch nog een grotere groothoeklens nodig...

 

In Cusco wordt wat afgebreid(?) Wijs zelf je souvenir maar aan en laat het ons weten... Voorraad plenty!

 

Ook zat hoedjes te koop.

 

We "wonen" hoog boven de plaza. Te voet naar beneden lukt nog net, terug laten we hem voor 75 cent uit ons broek hangen en gaan we met een rammeltaxi. Taxi's zijn hier meestal piepkleine Japannertjes, die bijna uit elkaar vallen en waar we ons met moeite inpersen. Maar alles beter dan de trap op.

 

Er rijdt hier nog een houten toeristentrammetje uit 1910 rond.

 

Leuk, die mix van culturen, deze lappen zijn nu eens niet te koop, maar horen kennelijk aan het kruis.

 

Deze is ook zo leuk, onze eerste lama...

 

Nog meer kleurrijke handel. Senor, senora please you buy nice souvenir cheap price?

 

Maandagmiddag maken we nog maar eens een fotootje van de plaza. Ditmaal vanaf het plein van de St Cristobal kerk, vlak boven ons hostal.

 

Eind van de middag eten we een hapje en pakken de koffers. We gaan Cusco verlaten, het is mooi geweest. We gaan afdalen naar Arequipa op 2200 meter. Eindelijk lucht!

Om kwart voor acht zijn we bij het busstation. Wat?! STAKING! Geen bus dus. En Herman had ons nog zo gewaarschuwd voor het gebrek aan punctualiteit in deze landen...

We kunnen dus weer een hostal op gaan zoeken. We delen een taxi met een Amerikaans stel die ook de pineut zijn. Het wordt een erg basic hostal.
Wat nu? Op internet kijken of we een vlucht kunnen regelen.

Klik hier voor het vervolg, naar Arequipa

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
07-06-2020