18 Februari: Mindelo

Direct na het ontbijt vertrekken we naar Mindelo. We kunnen weer meerijden met Carine en haar man. Tegen half tien zetten ze ons af bij de markt.

Mindelo staat bekend als de culturele hoofdstad van Kaapverdië en heeft een erg leuk centrum. Op de plaatselijke markt zijn op vrijwel alle muren tegeltableaus (azulejos) aangebracht.

 

Bij de kade zitten mannen in de schaduw te wachten op???

 

In een galerietje hangt het werk van één en dezelfde kunstenaar. Zou Herman Brood hem hebben geïnspireerd of andersom?

 

Eén van de beroemdste inwoners van Mindelo was Cesária Évora. De in 2011 overleden "diva op blote voeten" heeft wereldwijde faam geoogst met haar liedjes. Van deze "koningin van de morna" is een prachtige afbeelding op een muur gemaakt. Uit de verte lijkt het een gigantische muurschildering maar als je inzoomt, bijvoorbeeld op een van haar ogen, zie je duidelijk dat het portret in reliëf op het stucwerk is gemaakt.

 

Iets verderop zien we een leuke kiosk die helaas nog niet open is.

 

Op het schoolplein voor de zevendedagsadventisten kerk voetballen kleine jochies. Zij zien ons niet staan, de meisjes wel...

 

Het kruispunt waaraan de Alliance Française staat is opgebroken.

 

Dan gaan we op zoek naar het oude woonhuis van Cesária Évora dat tot een museum is omgebouwd. Na enig zoeken staan we voor de deur. Van buiten ziet het er niet al te imposant uit.

 

Binnenin wordt o.m. een video van haar begrafenis die door vele duizenden werd bijgewoond getoond.

 

En natuurlijk hangt het vol met foto's van de diva.

 

We drinken nog een bakkie koffie bij café Cremositos waar we met Carine hebben afgesproken en krijgen van haar weer een lift "huiswaarts".

De B&B ligt pal tegen het Cesária Évora International Airport aan. Piepklein, maar wel internationaal. Meer dan vijf vluchten per dag komen hier niet aan. Morgen vertrekken we vanaf dit vliegveldje naar Lissabon. Tenminste als TAP op tijd is.

Gisteren en vandaag is TAP op tijd geland. Een uurtje na de landing draait het toestel zich dan om. Vanaf het balkon kunnen we het allemaal goed volgen.

 

Zo langzamerhand is het tijd geworden om aan de terugreis te gaan denken en iets te reserveren in Lissabon. Na enig wikken en wegen boeken we het Meliá Lisboa Aeroporto voor de twee nachten dat we er zijn. Daarna maken we een plan voor ons tweede bezoek aan Lissabon.

Klik hier voor het vervolg, terug in Lissabon

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 15-07-2023