19 Februari: (naar) Lissabon

Het ontbijt nuttigen we op de kamer in Le Gourmet. Aanvankelijk wilden we op het dakterras gaan ontbijten, maar die wind... Er zit daarna weinig anders op om de hele ochtend in de kamer te wachten tot de taxi ons naar het vliegveld brengt. De vlucht naar Lissabon in de middag vertrekt op tijd en komt voor schema aan op het vliegveld. Dan duurt het nog wel even, bus in, bus uit etc.

Uiteindelijk komen we tegen half acht 's avonds in het Meliá Lisboa Aeroporto. We gaan Lissabon niet meer in en eten een prima sirloin steak in het restaurant van het hotel.

 

20 Februari: Lissabon

De dag begint fris en half bewolkt. De eerste bestemming is (Santa Maria de) Belém, een voorstad van Lissabon. Dat is ruim een uur met twee metro's en een trein. Vanaf het treinstation moeten we nog een aardig eindje lopen naar de beroemde toren van Belém.

De kinderen op de busboot hebben het geweldig naar hun zin, getuige hun gejoel en geschreeuw.

 

En staat staat hij dan, de meer dan vijfhonderd jaar oude Torre de Belém. Hij wordt beschouwd als een van de symbolen van Lissabon.

 

We staan in de rij om de toren binnen te gaan. Vlak voor ons is het quotum bezoekers die tegelijk naar binnen mogen bereikt en gaat de slagboom dicht. Dan maar niet, we hebben geen zin om nog een half uur te wachten.

Een stuk terug richting treinstation is het Mosteiro dos Jerónimos. Het klooster is iets minder oud dan de toren en samen ermee uitgeroepen tot werelderfgoed. Ook hier is het druk met toeristen.

 

Binnen de kloostermuren bevindt zich de Igreja (kerk) de Santa Maria de Belém. Veel marmer en de gebruikelijke Jezus taferelen.

 

Vanaf het klooster nemen we een trammetje naar de Mercado da Ribeira en eten daar broodjes bij de plaatselijke 100 montaditos.

 

Hierna stappen we in tram 28 of Elétrico 28E zoals hij officieel heet. Het traject van deze lijn is spectaculair en gaat door smalle straatjes, hoger en hoger. Als wij instappen is het nog rustig.

 

We rijden tot het eind en lezen dan pas in ons gidsje waar we onderweg uit hadden moeten stappen. Geen nood, we nemen gewoon de tram weer terug. Eerste stop is de miradouro de Graça. Fantastisch uitzicht!

 

De volgende miradouro is de "da Nossa Senhora do Monte". Ook een erg mooi plekje. Overal hangen hier "liefdesslotjes" aan de hekken, net als op een aantal bruggen over de Seine in Parijs.

 

De laatste miradouro is de "Santa Luzia". Beneden ligt een loveboat voor anker. Vanwege corona?

 

De rest van de middag besteden we aan het bezoeken van twee tentoonstellingen. Die van Evan Roth genaamd "Red Lines with landscapes: Portugal" in het Fidelidade Arte complex kan ons het meest bekoren. De tentoonstelling bestaat uit 19e eeuwse landschappen in olieverf en met infrarood opgenomen filmpjes van landschappen vertoond op telefoons, tablets en tv's.

 

Voor het avondeten hebben we de historische en beroemde cervejaria trindade uitgekozen. Binnen ademt het de sfeer van het voormalige klooster uit. De bedienden dragen een soort monnikspijen en op de muren zijn overal azulejos aangebracht.

 

De specialiteit is schelpdieren en die zien er goed en vers uit.

 

Toch nemen we een stukje vlees. De "Portugese steak" is tot onze ontzetting gekookt in een half pakje boter. Gelukkig helpt de mopperende ober ons uit de brand en ruilt ze om voor gegrilde steaks die we wegspoelen met een Alentejano.

Na het eten lopen we nog wat door de wijk en gaan daarna terug naar het hotel met de metro. Het is mooi geweest voor vandaag.

21 Februari: naar huis

Op het gemak ontbijten, inpakken en de terugreis staan er op het program. Om elf uur stappen we in een shuttlebus naar de luchthaven en vliegen daarna vlotjes met TAP naar Amsterdam.

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 15-07-2023