30 Januari: Caïro - Citadel

De Citadel van Caïro of de Citadel van Saladin is een iconisch islamitisch monument. Oorspronkelijk genaamd Qalaʿat Salāḥ ad-Dīn in het Arabisch, is de Citadel een hoogtepunt in de geschiedenis. Gelegen op een diepe helling, biedt het fort het meest magnifieke uitzicht op het oude Caïro.
Een middeleeuwse sultan liet deze citadel bouwen, bedoeld om Caïro te beschermen tegen mogelijke kruisvaarders aanvallen. UNESCO heeft dit monument in 1976 uitgeroepen tot werelderfgoed. Deze wervende tekst hebben we niet zelf verzonnen...

De rit er naar toe duurt een klein half uur. Daarna moeten we een klein stukje de heuvel oplopen naar de ingang. In tegenstelling tot het Egyptian zijn verreweg de meeste toeristen hier Egyptisch, zoals deze dames.

 

Op het terrein binnen de muren zijn vier moskeeën, twee grote en twee kleine. Daarnaast zijn er nog twee musea. De moskeeën zijn de voornaamste trekpleister, het politie- en het militaire museum, hebben ons niet zoveel te bieden.

We beginnen bij de al-Nasir Muhamed moskee. Veel meer dan een ommuurd groot plein met minaretten en een kansel is het niet.

 

Je zou je dus gemakkelijk kunnen vervelen als je geen mobiel bij je hebt.

 

De koepel van de andere grote moskee, de Muhammad Ali moskee, steekt net boven de muur van de al-Nasir uit .

 

De Muhammad Ali moskee ligt op een plein met een fantastisch uitzicht over Caïro.

 

Voor je de moskee zelf binnen kan gaan kom je eerst nog een pleintje tegen. Achter het prieel zie je een minaret/klokkentoren.

 

Binnenin lijkt het net een grote dansvloer.

 

Deze moskee is duidelijk een stuk luxer dan de vorige met een fraai plafond.

 

Er is hier uiteraard ook ruimte voor het gebed.

 

Weer buiten valt onmiddellijk de koepel van de vorige moskee op.

 

We lopen nog een rondje over het grote plein en vergapen ons wederom aan het uitzicht over Cairo. En dan zien we ze ineens in de verte. De pyramides van Gizeh. Ingezoomd zie je het beter en kijk maar goed, daar gaan we hierna naar toe.

 

Klik hier voor het vervolg, Caïro - Gizeh

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 03-02-2023