30 Januari: Caïro - Egyptian Museum

Het is nog donker als we opstaan om naar Caïro te gaan. De vlucht vertrekt om 6.50 uur en dat betekent dat de wekker om 4.30 uur afgaat. Als we het hotel uitkomen klinkt het vertrouwde "habibi" uit het duister. Ibrahim staat keurig op ons te wachten. De vlucht is kort, zo'n 40 minuten. We dachten slim te zijn en vooraf een ontbijt te boeken, maar dat viel tegen. De steward kijkt vreemd op als we ernaar vragen. Nee dat kan niet, te korte vlucht. Hij gaat daarna toch zoeken en jawel, vlak voor de landing krijgen we een smerig ontbijt. Snel vergeten!

Na een kwartier wachten komt Mohammed, onze taxichauffeur van vandaag, aanlopen. Hij wil eerst naar de Citadel, dat ligt op de route. Wij willen eerst naar het Egyptian Museum om de ergste drukte voor te zijn en na enig aandringen zetten we koers naar het museum. Als we daar aankomen zien we dat het al aardig druk is als de poort openzwaait.

 

Iedereen stormt naar de zaal waar de sarcofaag en andere objecten van Toetanchamon tentoon worden gesteld. We mogen niet fotograferen, daarom dan maar dit plaatje van internet geplukt.

 

Daarna lopen we uren te dwalen door het museum. Er staan prachtige beelden...

 

De beelden zijn niet alleen van steen of marmer, maar ook van hout en metaal.

 

Behalve beelden van pharao's en hoog geplaatsten kom je ook beelden tegen van dieren en halfmens-halfdieren.

 

Er staan ook prachtig beschilderde sarcofagen, sommigen met mummies er nog in.

 

Overal zie je, vaak kleurige, plaquettes met hiërogliefen erop.

 

Al dat moois moet natuurlijk ook geconserveerd en gerestaureerd worden. Dat gebeurt vermoedelijk achter deze deuren.

 

We eindigen bij de zaal naast Toetanchamon, die van Tanis. Ook daar is het verboden om te fotograferen, maar dat doen we stiekem toch als de zaalwacht druk is met zijn mobiel.

 

Vol met indrukken verlaten we het museum en gaan eerst een bakkie doen voor we onze chauffeur gaan opzoeken om naar de Citadel te gaan.  

Klik hier voor het vervolg, Caïro - Citadel

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 11-02-2023