12 Januari: Luxor dag 2

Na het late ontbijt worden we om half tien opgehaald door Mohammed om naar de vallei der Koningen te gaan. Ook die ligt op de westoever en daarom moeten we wederom de Nijl oversteken, dit keer met de auto een brug over. Er zijn niet veel bruggen over de Nijl en in Luxor zelf is er niet één. Het kost een half uur om aan de overkant en bij de vallei te komen, een stuk langzamer dan met de boot.

Wanneer we in de vallei der Koningen aankomen, moeten we ons eerst door een haag van straatverkopers heen worstelen. Daarna kunnen we in het treintje stappen dat klaar staat om ons verder de vallei in te brengen.

 

Mohammed vertelt dat er tweeënzestig koningen begraven moeten liggen in deze vallei waarvan er momenteel éénenvijftig zijn ontdekt. De graftombe van de beroemde farao Toetanchamon is daar één van. Er wordt nog gezocht naar de resterende veertien.

Om te voorkomen dat iedereen alle tombes gaat bekijken is bedacht dat je drie tombes naar keuze kunt bezoeken. Mohammed kiest de mooiste qua kleuren en diversiteit voor ons uit. Het worden de tombes van Ramses III, Merenptah en Ramses IV. Hieronder foto's van de drie tombes die we met een bezoek vereren.

 

Mohammed staat erop dat er ook een foto wordt genomen van de hoofdrolspelers. Nou vooruit dan maar...

 

Na het bezoek aan de vallei gaan we verder naar de tempel van Hatsjepsoet. Hatsjepsoet is een koningin en dat maakt de tempel zeer bijzonder.  Ze ligt als enige vrouw tussen alle mannelijke farao's. Haar regeerperiode duurde maar liefst twintig jaar.
De tempel ligt mooi tegen de bergen aan en ook erin. We zijn helaas ook hier niet de enige belangstellenden.  

 

Een indruk van binnen en van buiten.

 

Aan de rechterkant is een zuilengalerij. Het is uiteraard verboden om op de muren te lopen...

 

We besluiten de excursie met een kort bezoek aan de Kolossen van Memnon. Die zijn best wel kolossaal!

 

Hierna gaan we lunchen en vervolgens weer terug naar ons resort in Sahl Hasheesh. Tegen half acht komen we daar redelijk vermoeid aan. Op tijd voor het diner, dat dan weer wel.

Klik hier voor het vervolg, meer Sahl Hasheesh

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 11-07-2023