11 Januari: Luxor

Voor dag en dauw zitten we in de auto, ontbijtbox op schoot. De rit naar Luxor zal, inclusief een stop van een kwartier, zo'n drieënhalf uur duren. De tocht gaat voornamelijk dwars door de woestijn.

 

De stop is niet alleen bedoeld om de benen te strekken. Het is ook dé gelegenheid voor de locale bedoeïenen om de toerist wat geld af te troggelen. Zoals bijvoorbeeld een klein geitje op de rug van een ezel. Schattig voor op de foto toch?

 

Na de stop gaan we snel door naar Luxor. Daar aangekomen halen we eerst onze Nederlandstalige gids, Mohammed, op. Hij is erg enthousiast en ratelt aan één stuk door. Zijn uitspraak lijkt op die van een Marokkaan met veel sjss klanken en hier en daar een extra "e" (beroemdeste). Met hem bezoeken we de eerste tempel in Luxor, de Karnak tempel. Dit is de tempel van de zonnegod Amon.

We lopen dik een uur door dit schitterende complex. Wat sfeerbeelden hieronder.

 

Eén van de twee oorspronkelijke obelisken. De andere staat op de Place de la Concorde in Parijs. Eerlijk gejat door de Fransen.

 

Op het complex is ook een tempel gewijd aan Peet. Voor het gemak is zijn naam in plat Haags geschreven.

 

Na Karnak gaan we op weg naar de Luxor tempel. Die ligt drie kilometer verderop aan de Nijl. Ook dit is een zeer fraai complex. De tempel is in de loop van duizenden jaren vrijwel geheel onder het zand komen te liggen. De bouwers van deze moskee hadden dat destijds niet door en hebben hem gewoon bovenop de tempel gebouwd.

 

Nog wat sfeerbeelden.

 

Hieronder wordt een begin gemaakt met het herstel van de oeroude weg die van de Luxor tempel naar de Karnak tempel loopt. Het eerste stukje van de drie kilometer is al klaar. De rest zal nog wel even duren...

 

Na dit spektakel gaan we lunchen aan het centrale plein tegenover de Luxor tempel.

 

Na de lunch gaan we naar ons onderkomen voor vannacht, het Lotus hotel aan de Nijl. Hier is het lekker bijkomen. Aan de rand van het zwembad zien we allerlei bootjes voorbij komen.

 

Ons hotel is verder niet echt gezellig. Gelukkig bieden de beide buurhotels wel wat vermaak. We drinken eerst een biertje in het Steigenberger en bekijken onder het genot ervan de zonsondergang.

 

Het avondeten gebruiken we bij de andere buur, het Sonesta. Prima Italiaans eten!

Ook vanavond gaan we er weer vroeg in, om vijf uur (!) worden we opgehaald voor een tocht met een luchtballon over de westoever.

Klik hier voor het vervolg, de lucht in

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 11-07-2023