5 Maart: bahia de Cochinas

Vandaag gaan we naar Parque Nacional Ciénaga de Zapata, een uniek stuk moerasland van ruim vierduizend vierkante kilometer aan de Varkensbaai. Het is uitgeroepen tot Unesco wereldbiosfeer. De weg er naar toe, zo'n vijfendertig km, loopt langs de kust. De krabbentrek is daar net begonnen. We moeten af en toe slalommen om ze te ontwijken. De stank is vreselijk en stukken van de weg liggen bezaaid met platgereden krabben. Uitkijken voor de banden dus...

 

Voor het park staan dezelfde twee Hollandse jongens die we al eerder in Camaguey en La Boca hebben ontmoet, Lenneart en Herko. Om het park te bezoeken heb je een gids en eigen vervoer nodig. Zij hebben de gids al geregeld maar kunnen geen auto vinden en laten wij nou net een auto hebben...

Met zijn vijven rijden we even later het park in. Na een paar kilometer stoppen we om een stuk te gaan lopen en worden acuut door hordes muggen belaagd. Die weten niet dat ze alleen 's-avonds mogen steken en storten zich verlekkerd op ons. Plotseling ziet onze gids een zeldzaam uiltje die je normaal alleen 's nachts ziet, de endemische Cubaanse dwerguil.

 

We rijden verder en komen op een stuk moerasland. Mar en Herko zoeken de horizon af, maar er is weinig te zien.

 

Het landschap is wel erg fraai en zo af en toe zien we wat mooie vogels. Maar hoe ze nu allemaal heten??

 

Volgens de berichten is hier een kolonie van tienduizend flamingo's. We hoeven er echt geen tienduizend te zien, ook geen duizend, honderd is genoeg. Maar niks hoor. Zover het oog reikt geen enkele flamingo. Dan eindelijk, zeker een kilometer ver weg, ziet Herko er zegge en schrijven één. Flink digitaal en optisch inzoomen levert dit plaatje op.

 

Het park valt dus een beetje tegen, weinig vogels te zien. De gids probeert ons ook nog te tillen voor twee dollar de man. Aan het eind van de rit kunnen we de park entree direct aan hem betalen, zodat we niet meer naar het kantoortje hoeven. "Kan dat nu, want de bank gaat zo dicht". Nee dus, daar trappen we niet in.

Klik hier voor het vervolg, meer Bahia de Cochinas

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
05-06-2020