De omgeving - Mar Menor

De kust van de provincie Murcia heet de Costa Cálida en strekt zich uit over zo'n 250 kilometer, van Águilas in het zuiden, vlak bij de grens met de provincie Almería, tot aan het strand van El Mojón in het noorden, aan de grens met Alicante. De kuststrook heeft 315 dagen per jaar zon met een gemiddelde temperatuur van 17°C. In de Costa Cálida ligt een grote lagune, de Mar Menor (kleine zee). Het is hier op zijn diepst zeven meter en heeft een oppervlakte van 170 vierkante kilometer. Vandaar de bijnaam het grootste zwembad ter wereld.
De Mar Menor is afgescheiden van de Middellandse Zee door een smalle landtong van 22 kilometer lang, La Manga del Mar Menor.
Hieronder een deel van de Costa Cálida met daarin de Mar Menor op plattegrond, satellietfoto en een kaart met alle stranden.

 

De landkust van de Mar Menor van Noord naar Zuid

In het uiterste noorden ligt het Parque Regional de las Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar. Een hele mondvol en tevens het belangrijkste wetland van de regio Murcia. Elk jaar aan het einde van de zomer komen grote zwermen roze flamingo's foerageren, op weg naar het noorden van Afrika.
De bijna 900 hectaren van het park omvatten enerzijds een zone met beperkte toegang voor o.a. voor industrieel gebruik en anderzijds een publiek gedeelte. Het niet toegangkelijke deel bestaat uit een complex netwerk van plassen, zoutpannen en bassins waar zich tal van vogelsoorten schuilhouden. Deze zoutpannen werden reeds geëxploiteerd door de Romeinen en ook nu wordt er nog zout gewonnen.
Het gedeelte met openbare toegang bestaat uit dennenbossen, duinen en zandstranden, zoals het strand Playa de la Llana.

 

 

De badplaats San Pedro del Pinatar grenst aan het park. Hier zijn de beste openluchtmodderbaden van heel Europa. Tegen San Pedro aan ligt Lo Pagán en vandaar kom je langs de oever van de Mar Menor bij Santiago de la Ribera, waar de Academia General del Aire (luchtvaartacademie) is.
Onder Santiago de la Ribera ligt het militaire Murcia-San Javier vliegveld. Voordeel van het militaire is dat de overal op de Spaanse costa's aanwezige hoogbouw hier uit den boze is.

Na het vliegveld kom je in een mooi natuurgebied met een houten boardwalk die uitkomt in het foeilelijke Los Narejos, een Spaanse "urbanisation". Daar verblijven voornamelijk in de zomermaanden hordes Engelsen en Madrilenen.
Vlak na het einde van de boardwalk begint ook een 5 kilometer lange boulevard waar je in de zomer lekker kunt terrassen bij de talloze chiringuito's (strandtenten) die aan en op het strand zijn gebouwd.

 

Al lopend op de boulevard gaat Los Narejos naadloos over in Los Alcázares. Dit oude stadje werd verkozen door de Arabische koningen voor hun zomerpaleizen.

In het Hotel de la Encarnación is de sfeer van begin XXe eeuw nog perfect bewaard gebleven. Het biedt een aangename gelegenheid om je te laten verwennen met een warm bad met water uit de Mar Menor in een van de zeer antieke marmeren kuipen. Het hotel/pension heeft een fijn restaurant met terras aan zee en een schitterende patio waar regelmatig bruiloften en partijen worden gevierd.

 

Deze hele zone is bekend om zijn badhuizen, gebouwd uit hout en kleurrijk geschilderd, met lange vlonders die de zee in lopen. Daarop de hokjes die tot nog niet zo heel lang geleden dienst deden als kleedhuisjes.

 

Het gebouw van de "Club Nautico", behorend bij de jachthaven van Los Alcázares, past naadloos in dit decor.

 

Los Alcázares is ook het dorp van de straatkunst. Er zijn meer dan 25 grote en vaak prachtige muurschilderingen te bewonderen.
Herman heeft er een aantal vastgelegd. Hieronder Leonamer. Daaronder Piratroska.

 

In de stad zijn er zoveel muurschilderingen dat er een festival omheen georganiseerd is geweest. Met handig kaartje zodat je weet hoe de werken heten.

 

Verder afzakkend langs de kust kom je afwisselend villawijken en kleine vissersdorpjes tegen met namen als Punta Brava, El Carmolí, Los Urrutias, Estrella de Mar, Los Nietos, Mar de Cristal, Islas Menores en Playa Honda. Van oudsher vormen ze de belangrijkste uitwijkplaatsen voor de bevolking uit de binnenlanden van de provincie, om er de zomer door te brengen. Velen hebben hier al generaties lang een huisje aan een van de boulevards.

Klik hier verder om de omgeving te verkennen

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 27-03-2022