9 Februari: Vanrhynsdorp

Het begint al een ochtendritueel te worden, Woodford een appje sturen dat we op pad gaan en als we de bestemming van de dag hebben bereikt weer een appje sturen met daarin welk hotel we zijn beland. Zo ook vandaag. Wat we terug horen? Gisteren: "Let me get the driver an will call you once the vehicle leaves". Dat moet nog steeds gebeuren. Vandaag is de boodschap: "Arrangements been made - Will confirm later today". Maar of dat gaat gebeuren...

We halen onze schouders op, ze zoeken het maar uit. De creditcard perikelen zijn inmiddels wel opgelost. Beide betalingen, €270 samen, zijn terug gestort en een nieuwe creditcard ligt straks in de brievenbus.

Iets voor de middag arriveren we in Vanrhynsdorp, tweehonderdzestig kilometer van Springbok. De eerst lodge die we uit hebben gezocht, de Letsatsi lodge, voldoet meer dan aan de verwachtingen. We betrekken een grote family chalet met een heerlijk overdekt terras. Letsatsi, plaats in de zon, is een voormalig nonnenklooster. De receptie zit in het voormalig huis van de pater. Er is een kerk die wordt gebruikt voor het inzegenen van huwelijken.

 

Vanrhynsdorp staat bekend om zijn kokerboomkwekerij, de knersvlakte en de Nederlands gereformeerde kerk. De knersvlakte, wat nu een beschermd natuurgebied is, is grotendeels bedekt met steentjes van kwarts en de naam verwijst waarschijnlijk naar het knersende geluid dat de ossenwagens maakten toen de Boeren het gebied betraden. Het is helaas niet open voor publiek. De kokerboomkwekerij is wel open. Daar kweken ze, behalve kokerbomen allerhande vetplanten en cactussen.

Kokerbomen, wat eigenlijk ook vetplanten zijn, groeien erg langzaam. Deze zijn ongeveer tachtig jaar oud.

 

Mar gaat uiteraard helemaal uit haar panty bij het zien van zoveel bijzondere planten.

 

We kopen een zakje kokerboomzaad die het hopelijk gaan doen in Spanje. Er zitten maar liefst duizend zaadjes in het zakje, dus iedereen die gek is van vetplanten weet wat hij/zij voor zijn/haar verjaardag krijgt.  

Achter de toonbank van de kwekerij staat een stokoud Hollands harmonium te pronken.

Buiten staan enorme cactussen. Dat het hier behoorlijk kan waaien is wel duidelijk.

 

De kwekerij ligt mooi tegen een afgeplatte berg aan.

 

De spreuk van de dag gaat over God en lekkend zaad.

 

Dan gaan we naar de tweede bezienswaardigheid iets verderop, de Nederlands gereformeerde kerk. Gebouwd in 1886, gerenoveerd in 1956. Hij staat te schitteren in de felle zon.

 

Achter de kerk is een fraaie urnengalerij.

 

Wat we een beetje naargeestig vinden zijn de inscripties op sommige plakkaten. Van een aantal echtparen is de man, meestal hij, overleden en de vrouw (nog) niet. Alle gegevens, behalve de sterfdatum zijn vooraf al ingevuld. Hertrouwen is kennelijk geen optie.

In dit geval is Tobias al heengegaan en Louisa komt eraan...

 

Klik hier voor het vervolg, Tulbagh & Gansbaai

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 15-02-2024