20 November: Emerald

Het is bijna vijfhonderd kilometer van Charters Towers naar Emerald. Een lange rechte weg, type provinciale weg, met één rijstrook heen en ééntje terug. In die vijfhonderd kilometer krijgen we het outback gevoel. Urenlang rijden we door hetzelfde monotone landschap.

 

De hoogtepunten? Zo af en toe ligt er een platgereden dier op de weg, vaak een kangaroe. Levende kangaroes zien we helaas niet. Sporadisch kom je een tegenligger tegen.

Het vrachtvervoer gebeurt hier meestal met zogeheten Road Trains. Dat zijn vrachtwagens met minstens drie aanhangers met een lengte tot vijftig meter. Chauffeurs zijn van het type Bakkus de baksteen. Het is niet makkelijk om ze op deze wegen in te halen. Last heb je daar niet al te veel van, ze rijden allemaal minstens honderd kilometer per uur, wat hier ook de maximumsnelheid is.

 

Omdat er maar twee banen zijn en de Aussies geen enkel risico willen nemen is het iedere keer stoppen geblazen bij wegwerkzaamheden.
Zoals te zien is, geen hond te bekennen...

 

Uiteindelijk komen we in de mijnstad Emerald aan. We zoeken zeker anderhalf uur in de bloedhitte, het is hier tweeënveertig graden, naar geschikte accommodatie voor een redelijke prijs. Helaas is die niet te vinden en eindigen we in een afgrijselijk rundown motel voor een dikke honderd euro per nacht. Het is niet anders. We zitten wel in het centrum van dit gat...

 

Het avondeten bij een superstrakke Italiaan met verrukkelijke pasta's maakt veel goed. Ze schenken alleen maar sapjes vanwege de vergunning, maar je mag wel je eigen drank meenemen. B.Y.O. noemen ze dat hier, Bring Your Own.

 

21 November: Yeppoon

We zitten zo'n driehonderdvijftig kilometer van de kust af en verlangen daar erg naar na twee dagen saaiheid en hitte. Vandaag gaan we naar de kustplaats Yeppoon. De eerste uren leidt de weg door mijnwerkgebieden. Het is hier een en al kolenmijnen wat je ziet. Die kolen moeten worden vervoerd. Dat gaat hier met lange treinen, heel lange treinen.

 

Zo af en toe rij je door een dorp met twee huizen en een winkeltje. Het leven is hier werken, werken en nog eens werken. Weinig ruimte voor vertier. Dit is het dynamische centrum van de plaats Bluff.

 

Voor in de middag zijn we in Yeppoon en baden we ons in de luxe van een heuse vierenhalf sterren B&B, WhileAway. We zitten nog geen honderd meter van een schitterend en vrijwel geheel verlaten strand.

 

De volgende dag komt Peet erachter dat het strand iets minder verlaten is dan gedacht...

Klik hier voor het vervolg, Bargara

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 18-10-2023