4 Januari: Bagan

Ons hotel is zeer rustig gelegen aan de buitenrand van Bagan en wordt omringd door pagodes, stupa's en zedi's. Direct vanaf de voordeur van de kamer zie je ze liggen. Er is een bedrijf dat ballonvaarten organiseert, maar 225 euro pp voor vijfenveertig minuten is net iets boven budget. Lijkt ons wel leuk overigens.

 

Na het ontbijt lopen we naar de hoofdweg, vijfhonderd meter verderop, door het vreedzame landschap.

 

Eenmaal op de hoofdweg aangekomen nemen we een mini pick-up taxi (Suzuki Carry) naar de Therabar Gate. Daarvandaan gaan we een aantal uurtjes rond lopen. De chauffeur en zijn bijrijder worden later onze dikke vrienden, we huren ze nog vaker in.

De eerste tempel die we tegenkomen is de Anando Patho, een van de grootste en tevens de mooiste. Er staan hier vier knoerten van Boeddha's. Deze is bedekt met bladgoud. Het is vandaag Independence Day en de scholen zijn 4, 5 en 6 Januari dicht. Dat is te merken aan het aantal Birmese bezoekers die veruit in de meerderheid zijn.   

 

Maar Independence Day of niet, de restauraties aan deze tempel gaan gewoon door.

 

Vanuit alle standen is dit een prachtig object om te fotograferen, of je nu dichtbij of veraf staat.

 

Tussen de 11e en de 13e eeuw heeft er in Bagan een ware bouwwoede geheerst. Er zijn duizenden tempels gebouwd en lang niet alle tempels hebben de zestien aardbevingen die volgden in de loop van de eeuwen overleefd. De laatste jaren heeft de militaire regering veel tempels laten opknappen. Helaas niet al te zorgvuldig en daarom zien sommige tempels er uit of ze met rode waaltjes uit de bouwmarkt zijn herbouwd.

Vanaf de That Byin Nyu kan je mooi over de vlakte heenkijken en Pagode's tellen.

 

Na een uur of wat lopen komen we uit bij de rivier waar ze net grind aan het uitladen zijn. Dit grind wordt gebruikt om de wegen, die in erbarmelijke staat zijn, een beetje op te knappen. 

 

We eindigen onze tempeltocht van vandaag met een kort bezoek aan de Budaya. Ook hier barst het van de Birmezen en is het lastig om een foto te maken zonder hordes er op. 

 

(Blanke) toeristen mogen hier geen scooters huren. Waarom is ons een raadsel. Een paardenkar valt vanwege Mar's allergie ook af. Fietsen mag je wel huren. Gezien het formaat van de fietsen van Chinese makelij, de erbarmelijke staat ervan en de vele stofwegen is lopen voor ons de meest geschikte optie. Voor de grote afstanden nemen we taxi's.

Helaas maken de taxi's gretig misbruik van de blanke toeristen en vragen woekerprijzen. Dan maar met de "bus", gezellig met zijn allen tussen de balen rijst, de tassen en andere troep.  

 

 

Ons hotel is in het gelukkige bezit van een zwembad en daar is het goed toeven na uren in het rode stof tempels te hebben bekeken. Verder voeren we niet veel meer uit en voor het gemak eten we ook in het hotel, een heerlijke kip-kerrieschotel. 

Klik hier voor het vervolg, Bagan vervolg

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
06-06-2020