13 Oktober: Johannesburg

Na de ook hier onvermijdelijke ochtendspits gaan we met Claire Johannesburg in. We drinken koffie op een terras tegenover het "Museum Africa" dat ligt in "Newtown" in het centrum van Johannesburg. Het museum ziet er van buiten mooi uit, maar het is veel te lekker weer om het museum binnen te gaan. Dit stadsdeel van Johannesburg is safe genoeg om overdag rond te lopen dus gaan we op pad.

 

Een paar straten verder ligt Fox Street. Op de hoek staat het pand waarin Nelson Mandela en Oliver Tambo destijds hun advocatenpraktijk zijn begonnen. Er zijn wel plannen om het pand op te knappen en er een monument van te maken. Helaas is het nu gekraakt en totaal verwaarloosd. De krakers eisen veel geld van Nelson Mandela om er uit te gaan.

 

Johannesburg van nu met zijn vele wolkenkrabbers lijkt niet meer zoveel op het Johannesburg van toen. Er is veel gesloopt, maar af en toe zijn ze iets vergeten, dit kleine huisje bijvoorbeeld.

 

Toch zijn er niet alleen maar foeilelijke wolkenkrabbers. Zo heel af en toe zie je er een die wel fraai is. Het beursgebouw bijvoorbeeld.

 

Johannesburg is natuurlijk ook de stad van het ANC. Hieronder het hoofdkwartier, genoemd naar de ex-voorzitter en nobelprijswinnaar.

 

Ook hier is er altijd wel een reden om te demonstreren. Bij het ministerie van volkshuisvesting treffen we deze groep demonstranten aan.

 

Het mooiste van Johannesburg echter vinden we de inwoners. Het blijft een genot om ze te fotograferen.

 

Hierna gaan we op souvenirjacht in de wijk "Rosebank", een voornamelijk blanke wijk waar de enige zwarten de verkopers van Afrikaanse kunst zijn. Moe maar voldaan keren we naar The Cottage terug om nog even een paar zonnestralen op te pikken en voor het laatst een duik in het zwembad te nemen.

's-Avonds gaan we met Gavin en Claire uit eten en dan komt het onvermijdelijke afscheid van een fantastische maand in Zuid Afrika... We komen zeker nog een keer terug.

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
03-06-2020