2 Oktober: garden route

We verlaten de Lupus Den, waar het weer nog heerlijk is. Zonnetje en af en toe een wolkje. Vlak voor Port Elizabeth begint het te regenen en als we Port Elizabeth voorbij zijn komt het met bakken naar beneden. Bij de Storms rivier, waar de garden route begint, rijden we door een haag van water heen. Alle mooie plaatjes die je kunt maken hebben weinig zin in dit natuurgeweld. Maar ja, als je een garden hebt dan moet ie ook water hebben...

Dit is niet alleen de garden route maar ook "bobbejaanland". Overal staan waarschuwingsborden dat je bobbejanen (bavianen) niet mag voeren en je moet zien te voorkomen dat ze je auto leeghalen. Bij het tolstation in Tsitsikamma zien we dit totaal verregende exemplaar lopen.

 

We stoppen in Plettenberg Bay waar we overnachten in de Beacon Lodge, aardig maar niet bijzonder. Het weer wordt in de loop van de dag ietsjes beter, maar de volgende ochtend is het weer helemaal mis.

 

3 Oktober: Still Baai

In het internetcafé in Plett bekijken we de weerberichten en besluiten door te rijden naar het eind van de garden route, naar Still Baai. Hier zijn we in 2005 al eens geweest en hadden het toen geweldig naar ons zin in het private nature reserve "Jongensgat" bij Fanie en Annette.

Gelukkig zijn ze thuis, is er plek en niet onbelangrijk, de zon schijnt!!!!

Fanie en Annette hebben een nieuw "project". Ze hebben anderhalf jaar geleden voor zo'n vijtigduizend euro een stuk wildernis van zevenendertig hectare gekocht. Daar, op de top van een heuvel in de middle of nowhere, moet een huis worden gebouwd. Fanie neemt ons mee naar de bouwput, zo'n twintig kilometer "dirt road" van Jongensgat vandaan.

 

De fundering ligt er al en ook de voordeur staat waar hij moet komen te staan. Voor de rest heeft Fanie zijn handen vol aan het aansturen van de werklieden.

 

De werklui nemen hier zelf geen initiatief en Fanie moet er voor zorgen dat het materiaal er is.

 

Het stuk land staat vol met fynbos: protea's, riet en "pincushions" die net in bloei staan. Ook barst het er van de vogels en helaas voor Mar ook piepkleine mugjes die venijnig steken.

 

Terug op "Jongensgat" drinken we onze gebruikelijke sundowner, savanna dry, en genieten van deze mooie zonsondergang.

 

4 Oktober: Still Baai

In de ochtend gaan we naar de kuststrook van "Jongensgat" om een eindje te lopen. Het weer is schitterend, wel wat wolken maar in de loop van de dag trekken die allemaal weg en wordt het weer aardig warm.

 

Vanaf hun landgoed kan je ook af en toe walvissen zien. Weliswaar zijn ze niet erg dichtbij maar met de verrekijker kom je een aardig eind. In de verte zie je een staart van de "southern right whale" die hier tussen mei en november rondzwemt. Ze komen vanuit het koude Antartica om hier te jongen.

 

Still Baai is een stadje met veel pensionado's. Die rakkers steken gewoon de weg over als ze de kans krijgen. Opletten dus!

Klik hier voor het vervolg, Witsand

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
03-06-2020