14 Januari: Ruta Puuc

De Ruta Puuc, wat heuvelroute betekent, ligt ten zuiden van Mérida en voert je langs Maya ruïnes. Na een dik uur rijden komen we bij Uxmal terecht. Deze stad is zeker net zo imponerend als Chichén Itzá. Het is hier beduidend minder druk en het geeft meer het gevoel van een echte stad dan de min of meer losse bouwwerken van Chichén Itzá. Direct na binnenkomst de tempel van de dwerg.

 

Ook hier weer een speelveld voor het balspel van de Maya's, poctatoc.

 

Je mag hier sommige piramides opklimmen. Dat mag in Chichén Itzá niet meer sinds er in 2006 een toeriste van El Castillo is afgevallen. Vanaf boven krijg je meer een indruk van dat het een stad was.

 

Eén van de allermooiste gebouwen is het paleis van de gouverneur. Wat een detaillering!

 

Aan het eind van de ochtend rijden we verder. Dwars door het bos over smalle weggetjes. Dan doemt opeens Kabah op. Kabah is bekend door de maskers van Codz Poop. De façade bestaat uit honderden afbeeldingen van de regengod Chaac.

 

We vervolgen onze weg langs meer Maya steden, maar zo mooi als de eerste twee zijn ze niet meer op deze route.

Om een uur of drie zijn we terug in Mérida. We wandelen weer de stad in en komen o.a. op het plein voor de universiteit.

 

Als de avond valt lopen we weer terug naar het plaza mayor. De kerk wordt mooi uitgelicht door de ondergaande zon.

 

Na het heerlijke eten in Amaro lopen we nogmaals langs het plaza. Altijd wat te doen, bijvoorbeeld dit trommelende vijftal.

Klik hier voor het vervolg, Celestún

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 20-06-2023