12 Januari: Chichén Itzá

De wekker staat op kwart voor zeven maar dat is niet echt nodig. We zijn ruim voor dit tijdstip wakker. Wie het bedacht heeft weten we niet, maar we zitten in een andere tijdzone dan de provincie Quintana Roo waar we vandaan komen. Tijdsverschil met Nederland is hier zeven uur en dat was zes uur.

We staan vroeg op omdat we de drukte in Chichén Itzá vrezen. Niet verwonderlijk dat het daar elke dag druk is. De piramide van Kukulcán, El Castilllo, is een van de zeven moderne wereldwonderen en Unesco werelderfgoed. Het is zaak daar te zijn vóór de toerbussen arriveren. Om kwart voor acht staan we in een bescheiden rij voor het complex. Eenmaal binnen trekken we een sprintje naar de piramide. Tot ons genoegen is er nog vrijwel niemand die zo nodig zichzelf met de piramide op de achtergrond moet fotograferen.

 

Voor aan de trappen, en niet alleen daar, deze slangenkoppen.

 

Na dit imposante bouwwerk lopen we naar het gigantische speelveld waar in voeger tijd de Maya's hun balspel, poctatoc, beoefenden. Een ring op acht meter hoog, een rubberen bal van vijf kilo, twee ploegen en zie maar eens de bal door de ring te krijgen zonder je handen te gebruiken. Het verliezende team werd vaak onthoofd en aan de kopse kant tentoongesteld, brrrr.

 

Er staan veel gebouwen op het complex, teveel om allemaal te benoemen. De meeste zijn voorzien van prachtige details.

 

Het is nog vroeg en dat betekent dat de souvenirverkopers druk bezig zijn hun waar naar een goed plekje te slepen en tentoon te stellen voor de meute arriveert.

 

Het Observatorium. De toren is in de vorm van een slak gebouwd.

 

Nog maar wat willekeurige tempels en doorkijkjes.

 

Eén van de laatste en tevens oudste tempels die we bezoeken is ook erg mooi gedetailleerd.

 

Tegenover de zuilengalerij zien we een vrouw die bezig is met het borduren van een shirt. Een specialiteit van deze streek.

 

We besluiten met het bezoek aan de heilige cenote op het terrein. Het is inmiddels erg druk geworden en de tollenaars zitten allemaal op hun plek.

 

Tijd om terug naar het hotel te gaan en alles te laten bezinken aan de rand van het zwembad. Het is mooi geweest!

Klik hier voor het vervolg, Izamal

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 20-06-2023