19 Oktober: Kihei

Strand, strand, zon, zee, snorkelen, boeken lezen, eten, niksen, douchen (vier keer).

We rijden wat op en neer naar strand en dorp met onze foeilelijke Chevrolet HHR. We generen ons een beetje voor deze kruising tussen een lijkwagen en een botsautootje. Erg fijn rijden doet ie ook niet, maar hij is nu eenmaal een onderdeel van onze trip in Maui...

 

20 Oktober: Haleakalā

Maui ligt zoals gezegd op de helling van een vulkaan. De top ligt op ruim drieduizend meter boven zeeniveau.
Om half acht 's-ochtends gaan we op pad naar de krater, de Haleakalā. Het is ruim anderhalf uur rijden naar de top, het laatste uur voornamelijk haarspeldbochten. Elke driehonderd meter wordt het een graad koeler, aan de top is het nog maar 16 °C. Maar wel weer stralend weer. Vanaf Leleiwi viewpoint deze foto.

 

Rond de top kan je de alleen hier op Hawaii voorkomende "néne" tegenkomen. Een soort eigenwijs, bepaald niet mensenschuwe beest. Oorspronkelijk komt deze "gans" uit Canada, maar dat is al een aantal miljoen jaar geleden.

 

Even Erwin Krol: Het weer is hier een allesbepalende factor. Waterdamp stijgt op aan de oostkant van het eiland en de wind stuwt de ontstane wolken tegen de helling omhoog. Eronder hebben ze veel regen, erg veel regen (rond Hana, zie vorige pagina). De wolken komen naarmate de dag vordert steeds meer het kraterdal in.

Eenmaal boven beginnen we aan een afdaling in de krater. In 1790 is hij voor het laatst uitgebarsten, dus durven we het wel aan. De slidingsandstrail wordt de wandeling genoemd.

 

Hier in deze krater is de zogenaamde maanlanding opgenomen. De Amerikanen zeggen dat ze hun astronauten hier naar toe hebben gestuurd om te wennen aan het maanoppervlak, maar wij weten wel beter... Of Michael Jackson hier zijn moonwalk heeft bedacht weten we niet.

 

Niet iedereen gaat op eigen kracht de krater in. Met een pony kan je er ook komen, tot een diepte van 1900 meter, 1100 meter zakken dus.

 

Van een afstand bekijken we een van de kratermonden...

 

We gaan niet helemaal naar beneden maar lopen ruim een uur het pad af de krater in. Dit is ons laatste uitzicht voor we weer naar boven gaan.

Klik hier voor het vervolg, Haleakalā vervolg

 

 

 

 

  over onsbr>contact  cookies
privacy
 
bijgewerkt
03-06-2020