13 Oktober: Death Valley

Met een beetje weemoed verlaten we Vegas. Honderdvijftig mijl verderop ligt Death Valley op ons te wachten. De vallei is tweehonderdvijftien kilometer lang en is de bodem van wat eens een zoutmeer was. Sommige delen van de vallei liggen beneden de zeespiegel. Het is niet alleen de laagste plek van de USA, maar ook de heetste en de droogste. Het kan er 's-zomers tot boven de 50 °C oplopen.

Zo heet is het vandaag niet. Zeker niet op het eerste uitzichtpunt, "Dante's view". Hier op een kleine zeventienhonderd meter boven zeeniveau waait een stevige wind en is het gewoon koud. De vallei ligt aan je voeten.

 

Ook op deze foto kun je beneden de weg zien, waar we straks rijden.

 

In de krater ligt het laagste punt van de vallei en de USA, min vijfentachtig meter beneden zeeniveau.

 

Na een half uur wandelen in de barre kou rijden we de berg af. Afdaling met percentages tot vijftien procent. Net een achtbaan. We stoppen bij Zabriski's point.

 

Dit lijkt de perfecte locatie voor een star wars of einde der tijden film.

 

Wat te denken van beneden in de vallei, dit noemen ze de "devil's golfcourse". De bodem bestaat uit plakken zoutkristallen, die keihard zijn. Een onafzienbare vlakte.

 

Van dit onherbergzame landschap krijg je makkelijk een...

 

De zogenaamde "artist palette". De bergen zijn hier groen, geel, rood, roze, bruin etc.

 

Bij "stovepipe wells" zijn er tot vierentwintig meter hoge zandduinen. Voor ons eigenlijk niets bijzonders, er zit alleen geen duingras op.

 

We verlaten de vallei en nemen een weinig gebruikte weg door het Panamint gebergte. Ook hier weer keren, steigen en dalen en af en toe stukken weggeslagen gravel. Na zeventig mijl komen we uiteindelijk in het afzichteljke plaatsje Trona aan. Alhoewel Peet nodig naar de kapper moet durft hij het toch niet aan hier. Wat ze hier met je haar doen...

 

Twintig mijl verderop ligt Ridgecrest. We zoeken ons een ongeluk naar een Motel6 en vinden een Econolodge. Ook prima, na de driehonderdtwintig mijl vandaag zijn we wat minder kieskeurig.

Klik hier voor het vervolg, LA

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
03-06-2020