19 Januari: El Calafate

Na zes en een halve week Chili is het nu: Argentina here we come! We verlaten de Estancia en gaan bij het gehucht Cerro Castillo de grens over. Het passeren van de grens kost ons vijf kwartier. Vervolgens rijden we in de stromende regen Argentinië binnen.
El Calafate is vanaf de grens nog tweehonderd kilometer rijden, tenminste als je de korte weg neemt. Dat betekent zeventig kilometer "camino de ripio", oftwel onverharde gravelweg. Geen probleem en de rit is prachtig. We zijn nu in het Argentijnse deel van Patagonië.

El Calafate ontleend haar bestaansrecht aan het Parque Nacional Los Glaciares, waar we morgen naar toe gaan. Het stadje wemelt van de toeristen, waarvan er aardig wat meer geld dan manieren hebben. Ook backpackers zie je hier veel. We sluiten ons bij hen aan en overnachten in Hostel los Pioneros. Het is dan ook geen wonder dat deze stad één grote souvenirwinkel is. Voordeel is wel dat er veel, zeer veel café's en goede restaurants zijn. We lopen wat verdwaasd rond na de stilte van de estancia.

 

20 Januari: Perito Moreno

We staan vroeg op. Vandaag gaan we de immense gletsjer Perito Moreno bezoeken. We zijn niet de enige vroege vogels, ook deze geelhalsibis is al druk bezig zijn ontbijt bij elkaar te zoeken.

 

De Perito Moreno gletsjer ligt tachtig kilometer van El Calafate af. Een wereld van verschil in flora en in klimaat. Was het weer in El Calafate nog redelijk, tegen de tijd dat we halverwege zijn is het ronduit bar en boos. Dat geeft wel weer een mooie regenboog onderweg.

 

Dit lijkt ons geen geschikt weer om de Perito Moreno te bekijken. We draaien om en besluiten het later op de dag nogmaals te proberen.

Na de lunch gaan we op pad en rijden eerst naar Estancia Nibepo Aike. Dat is een omweg van zeventig kilometer over ene gravelweg. Het weer wordt langzaamaan beter.

 

Tegen half vijf in de middag zijn we bij de gletsjer. En het is helemaal niet druk (meer). De Perito Moreno gletsjer is een van de achtenveertig gletsjers die worden gevoed door het Zuid-Patagonische IJsveld, 's werelds op twee na grootste zoetwaterreserve. De gletsjer eindigt in een fjord, waar het ijs zestig meter dik (hoog) en vijf kilometer breed is. Het is echt WAANZINNIG!

 

Er zijn een aantal balkons gemaakt en een soort pad met honderden trappen van waaruit je de gletsjer ook perfect kunt bekijken van bijna alle kanten. Je kunt ook met een boot tot dichtbij de gletsjer komen. We doen dat deze keer niet.

Op de foto hieronder is de boot te zien en zie je goed hoe inmens hoog de gletsjer is.

 

Regelmatig bereikt de ijsmassa het vaste land. Hierdoor wordt de zuidelijke arm van het Lago Argentino, de Brazo Rico, afgesloten van het Canal de los Témpanos. Hieronder is te zien hoe het ijs langzaam de doorgang kan versperren.

 

Het waterpeil in die zuidelijke arm kan hierdoor tot wel dertig meter stijgen, waardoor er een enorme druk op de afdamming komt en deze uiteindelijk breekt. Dit verschijnsel heeft zich deze eeuw voorgedaan in 2012, 2008, 2006 en 2004.

Een plaatje ter verduidelijking?

 

Het spel van (zon)licht, wolken en ijs is prachtig. Je kunt hier foto's blijven maken, geen moment ziet het er hetzelfde uit.

 

Per dag schuift de ijsmassa één tot twee meter verder. Dit kan waargenomen worden door het gekraak van de over elkaar schuivende ijsbrokken. Er breken ook regelmatig grote ijsbrokken van de gletsjer af. Die vallen dan met veel lawaai in het Lago Argentino. Het heeft iets weg van nieuwjaarsochtend rond een uur of vijf, af en toe wordt je opgeschrikt door een enorme knal.

Velen proberen zo'n moment te vangen en zitten uren gespannen met de camera in de aanslag. Het geluk is met ons. Peet stelt de camera in en droomt voor zich uit... "Stel dat daar in het midden op dit moment een stuk afbreekt, dan kan ik een paar mooie foto's schieten."

En ja hoor!!!!! Daar gaat een stuk van zeker vijfentwintig meter hoog. Zie het vallen...

 

De rest van de avond loopt Peet met een big smile rond. Gelukt! YES!

We vieren het door op chic uit eten te gaan bij Casimiro Bigua. Nu eens geen vis, maar een gigantische supermalse steak, weggespoeld met één van hun 180 wijnen. We zijn tenslotte in Argentinië...

Klik hier voor het vervolg, terug naar Chili

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 01-10-2024