23 December: Rapa Nui (Paaseiland)

Na een vijf uur lange vlucht over alleen maar water komen we tegen het middaguur (Paaseiland tijd) aan. Een kwartier later worden we opgehaald door Tita en omhangen met bloemenslingers. Dat is het goede nieuws, het slechte komt daarna, ze hebben de kamer dubbel geboekt voor de eerste nacht. Ze wil ons daarom die nacht bij een kennis onderbrengen. Maar eerst krijgen we de kamer te zien waar we de dag erop zullen verblijven. Dan is het einde oefening. Wat een vies, heet hol is dat.

Tita zegt dat het origineel Rapa Nui is, nou lik mijn... en dan ook nog zeventig euro per nacht vragen. We gaan daarna maar zelf wat zoeken, ondanks dat Tita zegt dat alles vol is. Jaja... Er blijkt genoeg te vinden en uiteindelijk belanden we in hotel Orongo in een kamer met koelkast & airco in het centrum voor tien euro minder.

De eerste gang is naar de haven van Hanga Roa, het enige dorp van het eiland.

 

Het is inmiddels al tegen etenstijd en we nemen plaats in restaurant Pea aan de haven.

 

24 December: Rapa Nui

Op dag twee huren we een Suzuki Grand Vitara en gaan het eiland verkennen. Basismateriaal hier is lava.

 

Dé attractie van het eiland zijn de moai's. Deze eeuwenoude beelden vindt je over het hele eiland. Vroeger stonden ze allemaal rechtop op een soort platform (ahu). Ergens in de geschiedenis kwam er een tijd dat ze allemaal omver zijn gegooid. Deze is (nog) niet opgericht.

 

Na deze ahu op naar de volgende. De wegen hier zijn veelal baggerslecht. Een 4x4 komt dan ook goed van pas.

Rond de middag komen we bij een uitgedoofde vulkaan, de Rano Raraku. Dit wordt ook wel de kraamkamer van de moai's genoemd. Hier werden de moai's uit de berghelingen gehakt alvorens op transport te gaan. De krater staat nu vol (regen)water en er groeit van alles en nog wat.

 

In de krater lopen een twintigtal paarden los. Voor de locals zijn paarden een belangrijk vervoermiddel. Je ziet ze dan ook door de straten van Hanga Roa galopperen. Net het wilde westen. Er loopt hier een hond los die erop getraind is de paarden van de moai's weg te houden. Hij blaft ze steeds van de moai's weg, tot ergernis van de paarden.

 

Tegen de kraterwand staan, liggen en zitten geheel of gedeeltelijk afgemaakte moai's.

 

Sommige beelden zijn gigantisch.

 

Op de helling van de vulkaan staan er ook een flink aantal uit te kijken over de oceaan.

 

Hieronder zie je hoe de beelden werden uitgehakt uit de rotsen. Om de een of andere duistere reden zijn de Rapa Nui opeens hiermee gestopt. Wat hier ligt of staat is meestal half af.

Klik hier voor het vervolg, Rapa Nui - 2

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
07-06-2020