12 December: Iquique

Als je naar Iquique rijdt vanaf Pisagua kom je weer op de Panamericana. Die loopt op 40/45 kilometer parallel aan de kust. We nemen de afslag naar Huara om naar de grootste geoglief ter wereld te komen, de "giganta de Atacama". Hij is 86 meter hoog en stelt een sjamaan (medicijnman) voor.

 

Direct na de afslag naar Iquique ligt een stukje werelderfgoed van de nitraatdagen, Humberstone. Het is een complete stad met fabriek en alles er op en aan. Sinds 1960 ligt het er verlaten bij.

 

Handig, zo'n trapje voor de overzichtsfoto.

 

Ze hadden ook hier een afdeling railmaterieel.

 

Alles, maar dan ook alles is kuis verrot, alhoewel dit kraantje er nog redelijk uitziet.

 

Hier werd voornamelijk nitraat, tbv kunstmest, en jodium gewonnen en verwerkt. Het proces staat hieronder beschreven.

 

Vele mensen hebben het leven gelaten door de slechte arbeidsomstandigheden in de mijnen. De hitte moet in dit stuk woestijn ondraaglijk zijn geweest. Weinigen zijn er erg rijk van geworden.

 

Aan de overzijde van de weg ligt nog een complex, Santa Laura.

 

We komen halverwege de middag in Iquique aan. Iquique is een grote, uitgestrekte stad met een kwart miljoen inwoners en ligt aan de kust in het noorden van Chili. Hier woonden eens de nitraat baronnen. Maar ook hier, vergane glorie waarvan de restoratie nog maar net begonnnen is.

 

Een YMCA... Je vindt ze ook overal. Zelf nemen we onze intrek aan de overzijde van deze wandelpromenade (peatonal), de Baquedano.

 

De ligging van de lodge leek prima, centraal en op loopafstand van het strand. In eerste instantie zag het er heel aardig uit allemaal. 's-Avonds bleek het een hotel voor mensen die hier hun roes uitslapen na zich te hebben ondergedompeld in het nachtleven van Iquique. Wat een verschrikkelijke herrie, we doen bijna geen oog dicht.

Klik hier voor het vervolg, Iquique & Pica

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
07-06-2020