9 December: Monumento National Salar de Surire

Vanuit Putre is het hondervijfentwintig kilometer rijden naar de zoutvlakte (salar) van Surire. Dwz. vijfentwintig kilometer asfalt en de rest over zand/grindweggetjes.
Het is kurkdroog, dus happen we stof, stof en nog eens stof. Vanwege de hoogte is het ook erg benauwd. Na tachtig kilometer stoppen we in het op 4600 meter hoogte gelegen gehucht Guallatire. Natuurlijk is er ook hier een kerk te vinden.

 

Godzijdank is er ook een "uitspanning". Paulina is de bazin van deze toko. Ze schenkt nescafé in haar huiskamer met een soort Bara's erbij.
Ze runt ook een hospedaje (lodge) in dezelfde huiskamer zo te zien. Wij willen liever toch niet bij deze aimabele Aymara vrouw blijven slapen.

 

Vanuit haar huis heb je zicht op de rokende Gualllatire vulkaan. Hij ziet er dreigend uit, maar echt uitbarsten doet ie al jaren niet meer. Na een half uurtje rijden we door, Paulina met een handje drop achterlatend. We komen ooit terug hebben we beloofd.

 

Rond het middaguur komen we bij de salar aan. We stuiten eerst op de mining activiteiten van Quiborax. Vrachtwagens rijden af en aan met mineralen. Pinochet heeft Quiborax tijdens zijn regime een derde van de zoutvlakte cadeau gegeven, die boef. Zo is er nog steeds een strijd tussen geld en milieu hier. Als we twaalf kilometer doorrijden komen we in het ongerepte deel.

 

Ook hier tref je die raadselachtige soort mos aan.

 

In het natte gedeelte van de salar zittten drie soorten flamingo's. Vicuñas zie je ook bij bosjes rondlopen. Af en toe heeft een zo'n Bambi hoge nood.

 

We kunnen uren kijken naar de aanwezige dieren.

 

En naar het fascinerende landschap.

 

We rijden rond het meer totdat de weg wordt versperd door vicuñas.

 

Dan poogt er een flamingo de KLM reclame na te bootsen. Het gaat hem goed af...

Wat een uitslover zeg denken ze allemaal...

 

Deze vicuñas zijn er maar bij gaan liggen.

 

We hebben genoten van de salar en rukken ons met moeite ervan los. Maar ja, het is nog zeker een uur of drie stuiteren terug naar de lodge in Putre. Die is net iets comfortabeler dan die van Paulina.

Klik hier voor het vervolg, Codpa

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
07-06-2020