10 Februari: XoXo

In het gidsje van Kaapverdië dat we vlak voor vertrek gekocht hebben staan ook een aantal wandelingen. Eentje ervan gaat van XoXo, in de bergen, naar Ribeira Grande, aan de kust.

We nemen een taxi naar XoXo en als we uitstappen zien we één en al groen om ons heen. Het mag hier met recht "Cabo Verde", de groene Kaap, heten.

 

Wat hier in deze groene oase het meest wordt geteeld zijn bananen, suikerriet en papaja's.

 

Kaapverdië is helaas geen walhalla voor dierenliefhebbers. Je mag al in je handen knijpen als je er eentje in het wild ziet, zoals deze kleine zilverreiger.

 

De inzameling van bananen doet ons sterk denken aan die van melkbussen op het Hollandse platteland. Overal langs de kant van de weg staan hoopjes bananenkammen. Soms met een schriftje erop waarin vast wordt opgeschreven hoeveel kammen er zijn opgehaald.

 

Het huis van een plantage eigenaar.

 

Dit is dan wel volgens het gidsje een makkelijke wandeling, maar toch. We zijn beiden niet in topvorm. Als we na een paar uur in Ribeira Grande aankomen is het beste er wel weer vanaf. We eten ter plekke een sandwich en een tosti. Daarna kiezen we toch maar weer voor een taxi terug naar het hotel i.p.v. nog eens een kilometer of acht stijgen en dalen met de benenwagen.

De taxi blijkt een goede beslissing, we zijn net op tijd in Ponta do Sol om de vissers thuis te zien komen. Eentje heeft een behoorlijk formaat rog aan de haak geslagen. De rog wordt ter plekke gefileerd/gescalpeerd.

 

Eén voor één en met vereende krachten worden de bootjes binnen gehaald. Hij is nummer laatst vandaag.

 

De vis wordt ter plekke verwerkt en verkocht. Vanaf ons balkon kunnen we dat uitstekend volgen.

 

Het wordt tijd voor een douche, foto's terugkijken, website bijwerken en straks een biertje. Daarna weer plannen maken voor morgen.

Klik hier voor het vervolg, pas op de plaats

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 15-07-2023