20 Februari: naar Gibara (via Holguin)

Eindelijk vertrekken we naar Cuba. Dennis brengt ons om zes uur 's-ochtends naar Schiphol en we vertrekken zowaar op tijd. Na een vlucht met slecht en weinig eten (twee maaltijden in tien uur) landen we om een uur of twaalf lokale tijd in Holguin. Daar hebben we de eerste kennismaking met de Cubaanse bureaucratie, de laptop moet worden ingeschreven in tweevoud. Stel je voor dat we hem willen verkopen...

Daarna gaan we de auto ophalen. Die moet nog uit Holguin komen. Als de auto, een zilvergrijze Peugeot 206, na drie kwartier arriveert, begint het invullen van een gewichtig verhuur document. Dat vereist ook weer vijfentwintig minuten, maar dan heb je wel wat.

Na het papierwerk mogen we op pad. De temperatuur is wel even wennen, in Cuba is het gewoon 30 °C. Na anderhalf uur hobbelen, langs de meest uiteenlopende voertuigen zwalken en veel zoeken komen we aan in Gibara bij onze eerste "casa particular", hostal Nancy Perez. Eerst maar eens douchen. Niks geen boilers, combiketels of badgeisers hier in Cuba. De douchekop staat onder stroom en warmt zo het water op. Simpel toch?

 

Na het douchen, is het tijd voor een biertje. Op de malecon (boulevard) zit een leuk tentje. Daar zien we waar we o.a. voor gekomen zijn, de "American dream"!

 

Het uitzicht vanaf het terras is fraai. Voor ons ligt de haven van Gibara. Aan de overkant is een strand waar normaliter een veerpont naar toe gaat. Maar nu even niet. Vanwege "slecht" weer of toch Fidel... We komen het niet te weten.

 

Even later wordt de volgende slee voor onze neus geparkeerd. In no time zitten er "hangjongeren" omheen.

 

We gaan terug naar de casa en hebben ons eerste Cubaanse driegangen diner: fruitcocktail,  zwaardvis met rijst, gebakken banaan en gemengde salade. Daarna nog flan en koffie toe. Om half negen gaat bij ons het licht uit en liggen we binnen een minuut in een diepe slaap.

Klik hier voor het vervolg, Gibara

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
05-06-2020