De omgeving - Cartagena, Murcia, Lorca

Van ons huis is het twaalf kilometer/minuten rijden naar Cartagena, de tweede grote stad van de communidad Murcia, met 214.000 inwoners. Aan de oostkant van de stad ligt een bergje met daarbovenop een klooster en kerkje uit 1256, Ermita de Monte Calvario. De weg er naar toe is stijl en bochtig.

 

Eenmaal bovenop heb je een schitterend uitzicht. In de verte zie je Cartagena liggen.

 

Nog iets meer ingezoomd.

 

Op de voorgrond de oudste begraafplaats van de Cartagena, Cementerio de Nuestra Señora de Los Remedios.

 

Op de kade van de imposante haven van Cartagena staat het standbeeld "El Zulo" (de schuilplaats) van Victor Ochoa. Het is gemaakt na de aanslagen in 2004 op forensentreinen bij het metrostation Atocha in Madrid en beeldt de wanhoop en ontreddering uit.

 

Zicht vanuit de haven naar de winkelstraat de Calle Mayor. Het stadhuis wat dateert uit begin vorige eeuw staat midden op de eerste foto en in detail daaronder.

 

Iets verderop in de Calle Mayor.

 

Cartagena is een meer dan drieduizend jaar oude havenstad waar men volop bezig is met opgravingen en restaureren van gebouwen. Een voorbeeld is het recentelijk ontdekte Romeins theater, een afspiegeling van het rijke verleden. Het podium wordt dagelijks geveegd...

 

Zomaar een altaar in een steegje bij het theater.

 

De Romeinse staatsman Plinius de oudere wist het al. Het klimaat is hier zo mild dat de rozen in de winter bloeien. Dit tableau is te vinden in Parque Torres.

 

Cartagena is ook een stad die ruim is van opzet met brede boulevards zoals hier de Alameda de San Antón die uitkomt op de Paseo Alfonso XIII. Aan deze Alameda zit o.m. een filiaal van de "Spaanse Bijenkorf", El Corte Ingles.

 

Zo af en toe zie je fraaie balkons met plantjes.

 

De bewoners van het appartement op de hoek van het plaza San Francisco lopen sinds kort elke dag langs deze prachtige muurschildering van de Cartageense kunstenares Clara Ledo.
De tekst ernaast luidt "será tu luz la que te haga florecer" (het zal je licht zijn dat je laat bloeien). Het benadrukt dat zowel de natuur als vrouwen moeten worden gerespecteerd en gewaardeerd, aangezien van beide komt het leven voort dat ons toestaat om als soort te blijven bestaan.

 

Muurschilderingen worden hier ook toegepast om gevels van panden die gerenoveerd worden te verfraaien. Zoals hieronder, het lijkt net een winkeltje.

 

Ten westen van Cartagena is het natuurgebied van de Sierra de Muela die doorloopt tot aan de druk bezochte badplaats Puerto de Mazzaron. Op een van de hoogste punten liggen de oude verdedigingswerken van Cabo Tinoso. De weg er naar toe loopt via een dorpje dat geheel omsloten is door een vallei, vandaar de naam Campillo de Adentro.

 

Murcia  

Het is maar zo'n zestig kilometer van ons huis naar de provinciehoofdstad Murcia, tevens de grootste stad met ruim twemaal zoveel inwoners als Cartagena. Ook Murcia is een prachtige stad, zeer de moeite waard om er een dag door te brengen. Niet te missen is de Catedral de Murcia, een laat 14e eeuws gebouw. ook van binnen de moeite waard.

 

Overal zijn terrasjes om even uit te blazen temidden van de architectuur van lang geleden.

 

Dwars door de stad loopt de Rio Segura met een wel hele grote sardine in het midden.

 

Een sfeervolle stad.

 

Lorca  

Lorca leent zich ook prima voor een dagtocht. Deze geboortestad van de gitarist Narciso Yepes ligt wat verder van ons huis af, een kleine honderd kilometer. Boven de stad toornt het Castillo de Lorca uit. Het is een middeleeuwse vesting gebouwd tussen de 9e en de 15e eeuw.

 

Op de heuvel is er ook een luxe parador. Vanaf daar zie je de stad in het dal liggen.

 

Ook hier veel oude gebouwen, sfeervolle plekjes en veel terrasjes.

 

In een achterafstraatje het Conservatorio de Musica "Narciso Yepes".

 

 

Spaanse wijngebieden  

Binnen de provincie Murcia liggen een drietal wijngebieden, Jumilla, Yecla en Bullas. Ze zijn in het paars weergegeven op de kaart. Iets verder weg vindt je er nog veel meer...

Klik hier om terug te gaan naar het hoofdmenu

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 14-09-2023