10 Januari: Inle Lake

Peet is nog aardig brak, maar als we nu niet iets van de omgeving gaan bekijken dan komt het er helemaal niet meer van. Om half negen komt ons bootje aanvaren en stappen we in. Eerst gaan we naar de vijfdaagse markt in Nampan, een half uur varen zuidwaarts. De markt is een grote groente, vlees, vis en van alles en nog wat markt die tussen de vijf belangrijkste dorpen van het meer rondtrekt. Iedere dag in een andere plaats, vandaag dus in Nampan.

Vanuit de wijde omtrek komen de Intha's, de locale meerbewoners, en mensen van allerlei andere stammen (ook wij toeristen) als vliegen op de markt af. Het is dan ook een drukte van belang.

 

Aan de randen van de markt barst het van de souvenir stalletjes. Een pad verder zie je dat het draait om de lokale markt en het sociale gebeuren er om heen. Zo kan je sigaren kopen,

 

kool, bloemen,

 

sinaasappels en ander fruit.

 

Er worden oliebollen (?) gebakken

 

en een soort rijstpannenkoeken die in bulk worden verkocht.

 

Er is een heuse smidse.

 

Veel mannen hier kauwen de hele dag op betelnoten. Gezond is dat niet en je gebit wordt er niet echt beter van. Deze meneer heeft nog wel tanden, maar sommigen helemaal niets meer.

 

Zoals gezegd komen de bezoekers overal vandaan.

 

Na de markt is de volgende stop een weverij. Hier worden uit de stengels van lotusbloemen draden gehaald die worden gesponnen tot garen. Dat gebeurd door dit oude mini mensje.

 

Als het garen gesponnen is dan komt het verfbad en daarna worden de strengen te drogen gehangen.

 

Van dit garen wordt dan weer stof geweven. En dat is een inspannend werkje.

 

Hierna varen we door een dorp heen. De "straten" zijn keurig recht, de straatnamen ontbreken.

 

Vervolgens een Cheroot fabriekje. Hier maken ze groene Birmese groene sigaren. Het sigaren maken wordt van moeder op dochter doorgegeven...

 

De ochtend eindigen we in de Phaung Daw Oo Paya, de meest heilige plek van de gehele Shan staat waar het Inle Lake een onderdeel van is. We hebben onderhand wel genoeg pagode's gezien, maar raken nooit uitgekeken op alle mensen die daar rondlopen. De Shan staat herbergt een bonte collectie volken.

 

Na de lunch die nog een staartje zal krijgen gaan we naar Inthein. Dat dorp ligt aan een lang kanaal. Onderweg waan je je af en toe in een soort Giethoorn...

 

Deze waterbuffel maakt zich ijlings uit de voeten als wij aan komen scheuren.

 

Na Inthein is bij Peet de pijp leeg, bekaf na tweeënhalve dag niet eten en het bed houden. Gelukkig is het niet ver meer naar huis, in de verte doemt het resort al op.

 

Goed dat we bijtijds richting huis zijn gegaan. Nog geen uur na thuiskomst moet Mar overgeven en niet zo'n beetje ook. De rest van de dag wisselen we elkaar af in de badkamer met elk zijn eigen bezigheden...

 

11 Januari: terug naar Yangon

Kwart voor zeven zitten we rillend in de boot op weg naar Nyaungshwe voor de terugreis. De zon is nog niet eens boven de bergen uit. We schieten nog een laatste plaatje voor we het meer definitief vaarwel zeggen. Het was mooi, maar heeft ons het nodige ongemak gebracht.

 

In Yangon nemen we weer een taxi naar ons onderkomen van vandaag, de Classique Inn. Daar kunnen we kort over zijn, "overrated en overpriced". Eind van de middag bezoeken we de Shwe Dagon nog maar eens. Maar we raken een beetje verzadigd van het tempelgeweld en nemen geen foto's meer.

Thuis bereiden we ons vast een beetje voor op morgen, Kuala Lumpur.

Klik hier voor het vervolg, Maleisië

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
06-06-2020