24 januari: Riebeek Vallei

Vanuit Noordhoek vertrekken we richting Riebeek vallei. Die kunnen we natuurlijk niet overslaan! De weg voert eerst langs een kustweg, de Chapman's peak drive. Dit is een steile, smalle weg die uit de rotsen is gehakt. Hij loopt pal langs de atlantische oceaan door de bergen. Het is letterlijk en figuurlijk een adembenemende rit.

 

Na de drive rijden we richting Kaapstad, langs een bergketen die de twaalf apostelen wordt genoemd. We krijgen ze helaas niet allemaal op de foto...

 

Tegen de middag komen we bij de Riebeek Vallei aan. De vallei maakt deel uit van de "winelands". We gaan uiteraard eerst op zoek naar de Riebeek cellars waar ze de Riebeek wijnen maken. We zijn te laat voor de toer, maar met Peet's achternaam is het geen probleem om een privé toer te krijgen aan het eind van de middag.

In de vallei liggen twee stadjes, Riebeek Kasteel en Riebeek Wes. In Riebeek Kasteel leren we hoe je Peet's achternaam op zijn Afrikaans moet uitspreken: RIEJEBJIEJIK. Er woont hier veel rijke "verre familie"...

 

Voor de toer moet eerst geluncht worden, je kunt niet op je nuchtere maag wijn proeven. We strijken neer in hotel/restaurant Kasteelberg . Deze uitspanning wordt gerund door een Fransman, Julien. De lunch is voortreffelijk en we nemen een heerlijk flesje Riebeek stein, een semi-sweet wit wijntje, erbij. We besluiten onmiddellijk om vanavond bij "chez Julien" het diner te gebruiken. Wel lekker makkelijk omdat we dan na het diner alleen maar een trap op hoeven te lopen naar onze kamer.

Aan het eind van de middag gaan we weer terug naar de Riebeek cellars. De oogst is in volle gang, de tractoren en vrachtwagens rijden af en aan met druiven.

 

Na de tour is het alweer bijna tijd voor het diner. Terwijl we de kaart bekijken gaat de zon langzaam onder. Dit geeft een mooie oranje gloed op de tegenoverliggende kasteel bergen. We besluiten om dit van dichtbij te gaan bekijken.

 

Het diner, met een flesje Riebeek chardonnay erbij, is een culinair hoogstandje. Van alle wijn vandaag slapen we als een blok.

 

25 januari: winelands

De volgende dag gaan we de "winelands" in. In Franschhoek ligt de wine estate "Boschendal". Heerlijke "blanc et noir" wijn hebben ze daar. Het estate ligt in een groot park.

 

Het huis "Boschendal" is gebouwd in Kaaps-Hollandse stijl.

 

Na Franschhoek rijden we door de Du Toitskloof en de N1 westwaarts. Via de R60 komen we aan het eind van de middag aan in Montagu. Montagu is een "arty farty" plaatsje in de "kleine Karoo". Na wat zoekwerk komen we dit keer uit bij Hollandse "vluchtelingen", Joop & Micky, die daar het Malherbe Guesthouse zijn begonnen.

Klik hier voor het vervolg, de Karoo

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
02-06-2020