7 januari: Hanoi

We hebben vandaag fietsen gehuurd en maken een fietstocht door de stad. Hanoi heeft vier miljoen inwoners en twee miljoen brommertjes. Tel daarbij de fietsen, auto's en bussen op en het feit dat de Vietnamees absoluut geen rekening houdt met welke andere weggebruiker dan ook. Iedereen toetert continue en niemand trekt zich daar iets van aan.

Het is "Hollands" (winter)weer, zwaar bewolkt. De uitlaatgassen blijven hangen in de stad. Fietsen in Hanoi is een risicovolle onderneming maar tegelijk ook een belevenis. Je ziet van alles terwijl je fietst en je beseft dat de fiets hier een allesvervoerder is... Ja je ziet het goed, er zitten goudvissen in de zakjes water!

 

Na een stuk fietsen komen we bij Văn Miếu, de literatuur tempel. In 1070 is deze ter ere van Confucius opgericht en is gewijd aan wetenschap en literatuur. Er zijn meerdere hoven. Het derde hof heeft een mooie vijver.

 

Dit is de poort naar het derde hof.

 

Na een paar uur fietsen is het tijd voor een stop voor een bakje Vietnamese koffie. Naast de koffieshop is een juwelier en Peet zegt gekscherend "Wat zullen we doen? Trouwringen kopen of koffie drinken"? Het worden de ringen. Na ruim tweeënhalf jaar huwelijk is het de hoogste tijd.

Het personeel van de juwelier spreekt niets anders dan Vietnamees. We maken daarom met handen, voeten en tekeningen duidelijk wat we willen. De keuze voor de ringen zelf is simpel, er is maar één model te koop in allerlei voor ons kleine maten. Het graveren is uiteraard geen probleem, juiste spelling controleren, lettertype uitzoeken en klaar terwijl u wacht. Dat wachten doen we tijdens het bakje koffie in de shop ernaast. Hebben we wel verdiend.

 

Trots lachend toont de verkoopster het resultaat. We hoeven ze nu alleen nog maar aan onze vingers te schuiven. Wel even wennen...

 

De avond valt snel over Hanoi, in de straten is het er niet minder druk om. Het levert dit sfeervolle plaatje op.

Klik hier voor het vervolg, Hạ Long Bay

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
02-06-2020