6 januari: Hanoi

Vroeg in de ochtend vertrekken we met het vliegtuig naar Hanoi. De captain heeft er zin in, we vertrekken twintig minuten te vroeg. Dat kan hier allemaal. Na wat formaliteiten bij de douane krijgen we ons visum en kunnen we het land in. Na dat uurtje vliegen heb je geen jetlag, we gaan meteen op pad te voet de stad in.

Hanoi ligt aan drie rivieren, waarvan de grootste de rode rivier is. Water genoeg hier, er zijn een aantal meren in de stad. Dat geeft de stad een beetje lucht. De eerste twee meren die we tegenkomen zijn het Trúc Bạch meer en het Westmeer, het grootste van Hanoi (bijna zes vierkante kilomter).

Op een klein eilandje in het Westmeer staat de oudste pagode van Hanoi, de Trấn Quốc pagode. Na drie landen met tempels te hebebn bezocht is het even wennen aan pagodes.

 

Pagodes zien er erg Chinees uit voor ons. Natuurlijk branden ze hier wierrook.

 

Binnenin de pagode wordt gebeden.

 

Op het plein achter de pagode staat een kostbaar geschenk van de president van India, een stekje van de originele bodhi boom waaronder Boeddha "de geest heeft gekregen". Hij is al aardig gegroeid.

 

Na Trấn Quốc is het mausoleum van "oom Ho" aan de beurt. In deze grauwe communistische bunker ligt het gebalsemde lichaam van de grote leider Hồ Chí Minh. En dat terwijl hij zelf gecremeerd wilde worden... Het mausoleum is een bedevaartsoord voor de Vietnamezen. Op het gigantische plein voor het mausoleum is plaats voor een kwart miljoen mensen.

 

Jammergenoeg zijn we net te laat en is het mausoleum al gesloten als we daar aankomen. Morgen is het ook dicht. Wel zien we het wisselen van de wacht.

 

In de middag lopen we verder richting oude stad. We passeren een spoorwegovergang. De trein maakt voor sommigen echt deel uit van het dagelijks leven.

 

Bij Đền Ngọc Sơn, de pagode van de jadeberg, zitten oude mannetjes het spel "choi-go" te spelen.

 

Aan het eind van de middag gaan we terug naar ons pension. Dat is een woonhuis in, zoals ze het zelf zeggen, een gezellige volkswijk in het Tay Ho district. De eigenaren zijn een Hollands/Vietnamees echtpaar met twee kinderen.

Klik hier voor het vervolg, Hanoi vervolg

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
02-06-2020