22 december: Kratie

Het wordt weer eens heel vroeg opstaan. In het reisplan staat dat we met de boot over de Mekong in zeven dagen naar Pakse in Laos gaan. Het zal wel wennen zijn, onze enige georganiseerde reis... De dag begint met een tegenvaller. Geen boot, maar we gaan met een taxi naar Kratie (spreek uit Kratjee). De reisorganisatie was "vergeten" te vertellen dat de boot al een jaar uit de vaart is.

Met de taxi is het toch ook een belevenis, pffff. Na een uurtje scheuren stoppen we voor het ontbijt. Dit restaurant staat bekend om zijn delicatesse...

 

We hebben vandaag niet zoeel trek in gebakken spin. Gelukkig hebben we nog een donut bij ons. Laf heh?

Na tweeënhalf uur rijden doet de chauffeur waar we al bang voor zijn, hij neemt een kortere weg. Dat betekent tachtig kilometer onverharde weg, rood stof vermengd met grind. Daar raast de taxi met dik honderd overheen. Passanten worden eerst de berm ingetoeterd en vervolgens vakkundig gezandstraald. Proestend en kuchend laten we heel wat Cambodjanen zo achter ons.

Na tachtig kilometer komen we in Chlong aan. Helaas, ja, de weg van Chlong naar Kratie is nog ietsjes erger... Kuilen tot vijftig cm diep en stukken weg ontbreken. We rollen af en toe over elkaar heen. Gelukkig is het "maar" dertig kilometer van Chlong naar Kratie, een uurtje dus. Al met al een prachtige rit door het Cambodjaanse platteland.

Na aankomst in Kratie gaan we nog even de zeer zeldzame Irrawaddydolfijnen bekijken. Nog eens twintig kilometer met de taxi en dan met een piepklein bootje de rivier mekong op. Onze schipper heeft een "krama" op zijn hoofd. Dat is de traditionele Khmer dracht. Niet á la Volendam, vrijwel iedereen loopt ermee rond.

 

De dolfijnen zien we wel, maar niet zoals we zouden willen. Heel in de verte duikt er af en toe een op. Dit is nog de beste foto.

 

Terug in Kratie drinken we een heerlijk biertje aan de Mekongrivier.

 

23 december: Stung Treng

We mogen uitslapen en hebben de tijd om langs de kade te wandelen. Wat je daar ziet is schitterend.

 

Er is ook nog tijd genoeg om even over de markt te struinen. We zijn niet de enigen..

 

Het hotel waarin we hebben overnacht is niet eens zo slecht. Alleen die regeltjes... Regel 3 luidt:"Prohibited to bring all kind of guns, explosions, drugs and poisonous substance".

Buiten wordt nog eens duidelijk dat iedereen zijn wapens moet inleveren...

 

De reis naar Stung Treng over de Mekong verloopt voorspoedig. Geen taxi meer maar eenzelfde soort speedboot als naar Sihanoukville. Ditmaal gaan we op het dak zitten. Daar heb je ook geen last van luid kakelende kippen die in rieten tassen worden vervoerd of kungfu films. Een schitterende tocht van vier uur over de mekong, maar je krijgt wel een houten kont en wordt stijf...

Klik hier voor het vervolg, naar Laos

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
02-06-2020