20 december: Phnom Penh

We gaan vandaag de musea en overblijfselen van het schrikbewind van Pol Pot bekijken. Vanuit het hotel gaan we met de tuktuk naar S21 (Tuol Sleng). Dit is het voormalige hoofdkwartier van de veiligheidsdienst van de beruchte Rode Khmer. Hier zijn in de jaren 1975-1979 duizenden mensen op beestachtige wijze gemarteld en omgebracht. In deze kamer vond het "waterboarden" plaats.

 

De schedels van een aantal gevangenen worden hier op lugubere wijze tentoongesteld.

 

Oorspronkelijk was dit een gewoon schoolgebouw. Op primitieve wijze is er een gevangenis van gemaakt.

 

Na S21 rijden we verder naar de "killing fields", twaalf kilometer buiten de stad. Daar zijn de massagraven. Na de "killing fields" zijn we beiden ontdaan en stil. Foto's maken doen we niet, dat vinden we ongepast.

Hierna gaan we naar de Laotiaanse ambassade waar we onze visa moeten regelen. Aansluitend terug naar het hotel.

 

21 december: Phnom Penh

De volgende ochtend gaan we vanwege de hitte vroeg op pad naar de Wat Phnom. Phnom Penh is genoemd naar de Wat (tempel) Phnom (heuvel). Ene mevrouw Penh heeft een aantal eeuwen geleden in de Mekong rivier een boom met vijf Boeddhabeelden gevonden. Ter ere hiervan heeft ze een tempel op een heuvel (Phnom) laten bouwen. Phnom Penh betekent dus de heuvel van mevrouw Penh. Zo ziet de Sim (heilig gedeelte) er van binnen uit...

 

Als je de tempel ingaat moet je wat te offeren hebben. Buiten kun je van alles kopen, lotusbloemen, wierook etc.

 

Ook Mar's haar moet af en toe worden bijgepunt. Vlakbij het hotel is een kapper en we stappen er naar binnen. Grote consternatie bij de giechelende meiden aldaar. Er wordt iemand bijgehaald die een paar woorden Engels spreekt. De stemming wordt uitgelaten en het resultaat is voor iedereen bevredigend.

Klik hier voor het vervolg, naar Stung Treng

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
02-06-2020