15 September Rocherpan via Paternoster

Vanuit Langebaan gaan we via de kustweg naar Saldanha en nemen vanaf daar de R27 noordwaarts. We slaan af naar Paternoster aan de kust om een kop koffie met een groot stuk chocoladecake te scoren. Peternoster is een soort kruising tussen een vissers- en een vakantiedorp en omdat het buiten het seizoen is, tamelijk verlaten.
Het ligt mooi langs een baai. 

Op het schoolplein is enig leven te bespeuren.

Na de koffie rijden we snel weer de R27 op. Voorbij Dwarskersbos zien we plotseling een weggetje aan de linkerkant van de weg en een piepklein bordje dat aangeeft dat hier de ingang van Rocherpan Nature Reserve is.

 

Hier is het selfservice. Je gaat het huisje binnen waar alles ligt. Een zelf in te vullen permit, een zakje om de conservation fee in te doen en een soort van spaarvarken waar het envelopje in moet. Veel plezier gewenst.

In het logboek staat vandaag alleen onze naam, we zijn de enige bezoekers. Er is een weggetje dat langs de duinpan (Rocherpan) loopt en er zijn twee birdwatch huisjes die pal aan het water staan. Vanuit de eerste zien we verscheidene kolonies vogels, zoals deze Ibis soort, in het Afrikaans "SchoorsteenveŽr" geheten. Kijk maar eens naar de zwarte nek....

Maar het meest spectaculair is een zwerm Flamingo's, die af en toe van de ene plek naar de andere plek in formatie vliegen.

Vanuit huisje twee is het ook mooi vogels bekijken. We zitten vlak bij hoog riet waar we deze knal oranjerode makker tegenkomen. Hoe hij heet is iets voor de prijsvraag.

Helemaal aan het eind van het weggetje wordt het heuvelachtig en als we een bult over rijden, houden we onze adem in. Daar loopt de familie Struis! Vader en moeder lopen aan weerskanten en tussenin 8 piepkleine Struisjes. Ook pa en ma zijn van ons geschrokken en als we dichterbij willen komen zet pa zijn vleugels op en blaast vervaarlijk in onze richting. Maar even niet uit de auto om een foto te maken. Hier heeft hij zijn vleugels weer ingetrokken, maar houdt ons vanuit zijn ooghoeken in de peiling.

 

We laten pa, ma en de kids verder met rust.

Als we het park uitrijden wacht ons nog een verrassing. Vlak boven ons hoofd scheert een roofvogel. Snel de camera pakken en afdrukken! Ook deze is weer voor de prijsvraag.

Na al dit natuurgeweld gaan we fijn een stukje rijden, op weg nu naar Lambert's Bay.


Klik hier voor het vervolg, Lambert's Bay