11 Oktober, naar Johannesburg

We doen er de hele ochtend over om de koffers te pakken, af te rekenen, praatje met Charles te maken en de cottage op te leveren. Alles op het gemak. Om 12 uur gaan we naar Stellenbosch om te lunchen op het terras van internetcafé Fandango.

Na de lunch gaan we naar Cape Town airport. We parkeren de auto en lopen de ganse luchthaven af om iemand van het verhuurbedrijf te zoeken. Uiteindelijk vinden we iemand en gaan met de auto weer helemaal terug voor de inspectie. De representative kaffert de jongen uit die in het hokje had moeten zitten, waarnaast we de auto geparkeerd hadden. Hij heeft geen medelijden met de "lazy bastard" die een paar kilo Kalaharizand uit de auto moet zien te krijgen en de twee nieuwe wieldoppen die we gekraakt hebben te repareren.

Binnen aangekomen hebben de schoenenpoetsers al snel door dat Marianne's schoenen er niet uit zien. Ze laat zich overhalen en weldra glimmen ze weer als spiegels.

 

Om kwart over drie mogen we de runway op en de knalrode MD-80 van 1Time in voor de vlucht naar Johannesburg.

Dit keer staan Gavin en Claire ons op te wachten in de Mitsubishi Pajero, helaas geen oldtimer dus deze keer. Feels like coming home, we installeren ons in "The cottage".

 

12 Oktober, Pretoria en Irene

Na het ontbijt neemt Claire ons mee naar haar geboortestad Pretoria. Ondanks dat het een grote stad is, 1,8 miljoen inwoners, doet Pretoria aan als een plattelandsstad. Het centrum is Church Square, waar we parkeren om door de stad te lopen. Midden op Church Square staat een standbeeld van (uiteraard) Paul Kruger.

Terwijl Paul over de stad waakt ziet hij deze zwerver aan hem voorbijtrekken.

Pretoria staat bekend om zijn 70.000 Jacaranda bomen. En laten die nu net in bloei staan...

Vanaf de Union Buildings, zeg maar de Zuid Afrikaanse versie van ons Binnenhof heb je prachtig uitzicht over de stad en kan je de overal die paarse plukken Jacaranda bomen zien. 

Pretoria zou Pretoria niet zijn als er niet een demonstratie aan de gang is. Waartegen ze demonstreren weten we niet. De demonstranten zien er niet uit of ze erg boos zijn. Er is muziek en ze swingen er op los, niet zo stijfjes als in Nederland dus.

Na Pretoria brengen we nog een bezoek aan het huis/museum van Jan Smuts in Irene, gevolgd door een lunch in de theetuin.

Daarna gaan we op huis aan en gaan in en rond het zwembad van The cottage hangen. "s avonds braai (BBQ), mjammie. De een na laatste dag zit er alweer op :-(

Klik hier voor het vervolg, Johannesburg