27 november: Naar de Ukhahlamba Drakensbergen via Hilton
Vandaag een behoorlijke rit voor de boeg. 475 km van Coffee Bay dwars door Transkei naar Hilton in Kwazulu Natal. Veel bergwerk en smalle weggetjes en dus goed uitkijken voor de "Transkei Big Five": koeien, geiten, paarden, schapen en varkens.
Ze steken overal de weg over en ook de Xhosa bevolking, al dan niet vergezeld van dieren loopt langs de kant van de weg. We hebben dus een flink aantal noodstops moeten maken...

Na ruim 6 uur waren we weer terug bij Rhett en Philippa en konden overnachten in die schattige cottage van hen, Gateside Guesthouse. Helaas was het weer eens een keer slecht en heel de vallei lag in een nevel. Maar, elk nadeel heb ze voordeel, dus hebben we fijn de open haard aangestoken en de zoveelste lekkere fles wijn opengetrokken.
Wijnmaken kunnen ze hier wel in Zuid Afrika!
Onze voorlopige top drie:
1) Boschendal Chardonnay
2) Boschendal Blanc et Noir (Rose)
3) Nederburg Chardonnay
Maar nu doen we Simonsvlei Chenin eigenlijk te kort en Ken Forrester ....enne.

De volgende dag was het niet al te ver meer naar de Ukhahlamba Drakensbergen. Onze pleisterplaats daar is de Cathkin Valley. De eerste nacht hebben we geslapen bij de Inkosana Backpackers Lodge, nou ja, geslapen....Het bed was geheel doorgezakt en eigenlijk zijn we toch iets te oud om tussen al dat jonge ongewassen spul te zitten :-)
De dag van aankomst daar hebben we nog wel een "oefenwandeling" gemaakt, de "Blue Grotto".
Dat was dus 2 uur lopen door het Tropisch regenwoud waar het af en toe stikdonker is..


De volgende dag staan we op met spierpijn (ook van het matras) en besluiten om te verkassen. Vlak bij de backpackers vinden we Berghaven cottages. We hebben nu een leuk huisje op een groot landgoed met uitzicht op de bergen. "Self-catering" noemen ze dat hier, geen ontbijtjes dus. Gelukkig is er een paar kilometer verderop een Bakkerij annex Coffeeshop, met CROISSANTJES!!!

Nadat we gesettled zijn beginnen we vol goede moed aan "echte" wandelingen. We gaan het park in en nemen het pad richting de Sterkspruit falls. En wat zien we al na 10 minuten lopen op nog geen drie meter afstand...een BushbuckNa deze wandeling gooien we er nog een schepje bovenop en gaan naar de Nandi Falls. Dat is dus andere koek, het is bloedheet en we moeten aardig steigen. Met de tong op de schoenen komen we na in totaal 2,5 uur lopen bij de falls aan. wel de moeite waard...Onderweg terug kijken we steeds tegen de Cathkin Peak aan. Magnifiek uitzicht hoor...Na 4 uur kwamen we strompelend aan bij de ingang van het park. NOOIT MEER, verzuchtte Marianne.
Maar ja, zeg nooit nooit, dus de volgende dag toch nog een klein wandelingetje.
Dit keer onder begeleiding van een Zulu gids, Steve.
We gaan op weg naar de "Bushmen Paintings", rotsschilderingen van de Bosjesmannen. Deze is meer dan 2500 jaar oud en Steve weet precies wat alles betekent (wij niet meer).Al met al toch weer drie uur op pad, en een spierpijn!!!! En stijf!!! Met veel moeite nog wel kunnen bukken om deze 10 cm grote sprinkhaan vast te leggen. Is ie mooi of niet?
Klik hier voor het vervolg, terug naar Jo'Burg..