7 januari op de fiets door Hanoi
Gistermiddag hebben we fietsen gehuurd en vandaag maken we een fietstocht door de stad. Hanoi heeft 4 miljoen inwoners en 2 miljoen brommertjes. Tel daarbij de fietsen, auto's en bussen op en het feit dat de Vitnamees absoluut geen rekening houdt met welke andere weggebruiker dan ook.
Iedereen toetert continue, niemand trekt zich er iets van aan. Het weer is zwaar (Hollands) bewolkt, het is hier winter, dus blijven alle uitlaatgassen hangen in de stad. Fietsen in Hanoi is een risicovolle onderneming! Maar wel een belevenis. Je ziet van alles terwijl je fietst en je beseft dat de fiets hier een allesvervoerder is.....Ja je ziet het goed, er zitten goudvissen in de zakjes water!

na een stuk fietsen komen we bij de Chua Van Mieu (Literatuur) tempel. In 1070 is deze ter ere van Confucius opgericht en is gewijd aan wetenschap en literatuur. Het derde hof heeft een mooie vijver.De poort naar de derde hof.Na een paar uur fietsen wordt het tijd voor een stop voor een bakje Vietnamese koffie. Naast de koffieshop is een juwelier en Peet zegt gekscherend "Zullen we eerst trouwringen kopen of eerst koffie gaan drinken"?
Het worden de ringen. Na ruim 2,5 jaar huwelijk wordt het eens een keer tijd ervoor. Maar niemand spreekt iets anders dan Vietnamees, dus met handen, voeten en tekeningen maken we duidelijk wat we willen. Het graveren is geen probleem, juiste spelling controleren, lettertype uitzoeken en klaar terwijl u wacht (tijdens het bakje koffie in de shop ernaast)!Trots en lachend toont de verkoopster het resultaat.
We hoeven ze nu alleen maar aan onze vingers te schuiven. Wel even wennen...De avond valt snel over Hanoi, in de straten is het er niet minder druk om. Het levert dit sfeervolle plaatje op.
Klik hier voor het vervolg, Halong Bay.