19 Oktober: Maui

Strand, strand, zon, zee, snorkelen, boeken lezen, eten, niksen, douchen (4 keer).
We rijden wat op en neer naar strand en dorp met onze foeilelijke Chevrolet HHR. We generen ons een beetje voor deze kruising tussen een lijkwagen en een botsautootje. Erg fijn rijden doet ie ook niet, maar hij is nu eenmaal een onderdeel van onze trip in Maui.....

20 Oktober: Maui, Haleakala

Maui, eigenlijk heel Hawaii, is de top van een vulkaan. Die top ligt op ruim 3000 meter boven strandniveau.
Om 7.30 gaan we op pad naar de krater, de Haleakala. Ruim 1,5 uur rijden, het laatste uur voornamelijk haarspeldbochten, naar de top. Elke 300 meter wordt het 1 graad koeler, aan de top is het nog maar 16C. Maar wel weer stralend weer. Vanaf Leleiwi viewpoint deze foto.

Rond de top kan je de alleen hier op Hawaii voorkomende Nene tegenkomen. Een soort eigenwijze, bepaald niet mensenschuwe kip. Oorspronkelijk komt deze "gans" uit Canada, maar dat is al een aantal miljoen jaar geleden.

Even Erwin Krol: Het weer is hier een allesbepalende factor. Waterdamp stijgt op aan de oostkant van het eiland en de wind stuwt de ontstane wolken tegen de helling omhoog. Eronder hebben ze erg veel regen (rond Hana, zie vorige pagina). De wolken komen naarmate de dag vordert steeds meer het kraterdal in.

Eenmaal boven beginnen we aan een afdaling in de krater. In 1790 is hij voor het laatst uitgebarsten, dus durven we het wel aan. De Slidingsandstrail wordt de wandeling genoemd.

Hier in deze krater is de zgn. maanlanding opgenomen. De amerikanen zeggen dat ze hun astronauten hier naar toe hebben gestuurd om te wennen aan het maanoppervlak, maar wij weten wel beter.....Of Michael Jackson hier zijn moonwalk heeft bedacht weten we niet.

Niet iedereen gaat op eigen kracht de krater in. Met een pony kan je er ook komen, tot een diepte van 1900 meter, 1100 meter zakken dus.

Van een afstand bekijken we een van de kratermonden..

Helemaal beneden komen doen we niet. We lopen ruim een uur het pad af de krater in. Dit is ons laatste uitzicht voor we weer naar boven gaan.

Klik hier voor het vervolg, Maui, Haleakala en strand