26 December: Rapa Nui - 3

Vandaag hebben we geen auto meer en gaan we te voet wat dingen bekijken. Rapa Nui is maar een klein eiland, noord-zuid is 24 kilometer, oost west 12. Qua grootte vergelijkbaar met Texel. De naam Rapa Nui is de originele naam van het eiland. Een Hollander, Jacob Roggeveen, kwam hier een paar honderd jaar terug als eerste Europeaan aan op 1e Paasdag, vandaar de huidige naam. Chili heeft dit eiland ingepikt eind 19e eeuw en heeft de naam zo gehouden.
De 1400 Rapa Nui die hier nog leven zijn nu een minderheid t.o.v de Chilenen en de halfbloedjes. We hebben een paar Rapa Nui gesproken en die willen al jaren onafhankelijkheid van Chili, maar de Chilenen geven dit toeristische melkkoetje nooit op. 

Ten noorden van Hanga Roa zijn 3 Ahu's. De 3 samen heten Tahai.

Dit zou zomaar een zus van de eigenaar van die chique Franse eettent kunnen zijn...

De oorspronkelijke huizen hier waren weinig comfortabel en je stoot je hoofd zo tegen de deur.

De "haven" hier heet Hanga Vare Vare. Peet trekt zijn zwembroek aan en gaat te water.

Maar heel weinig Moai's hebben ogen. Dit is er een van, Vai Uri.

Verderop is het kerkhof van Hanga Roa. Je zou er zo een plaatsje gaan uitzoeken tussen de vrolijke bloemen.

De haven van Hanga Roa is een soort openluchtzwembad voor de locals. We slaan ze gade al lebberend aan de heerlijke gigantische ijscoupes van Micafe waar de koffie ook niet verkeerd is....

En er is meer! Deze reuzenschildpad van ruim 1 meter lang laat zich ook regelmatig zien aan de haven. 

De jochies maken er een sport van de schilpad op te jagen. De Moai staat er met zijn rug naartoe en heeft niets in de gaten.

Een andere bezighied hier is behalve snorkelen ook het golfje rijden.

Ook maar eens een foto van de tuin van het hotel (voor onze deur dus). Alles groeit en bloeit hier dat het een lieve lust is. Klimaat is dan ook perfect, meestal regent het even in de nacht of vroege ochtend. Overdag is het merendeels de zon die de dienst uitmaakt.

Op zondagochtend gaan we, lach niet, naar de kerk. Dat is hier een boeiende mix tussen Katholieke en Rapa Nui rituelen. Eens geen foto, maar een videootje:

Na een kwartier houden we het voor gezien. Net op tijd om de gigantische loveboat, de Pacific Princess, langs te zien komen varen. Hoelang zouden die er wel niet over hebben gedaan om hier te komen....

Dan is het uit met de pret. We hebben genoten van de 4 dagen Rapa Nui!

Spullen pakken en richting de airport. Op naar Santiago, de oceaan lonkt......

Klik hier voor het vervolg, Valparaíso