23 December: Rapa Nui (Paaseiland)

Na een lange vlucht van 5 uur over alleen maar water komen we tegen 1 uur in de middag (Paaseiland tijd) aan. Na een kwartier wachten worden we uiteindelijk opgehaald door Tita en omhangen met bloemenslingers. Dat was het goede nieuws, het slechte kwam daarna, ze hebben de kamer dubbel geboekt voor de 1e nacht.
Ze wil ons die nacht bij een kennis onderbrengen, maar toen we de kamer zagen waar we de dag erop zouden verblijven was het einde oefening. Wat een vies, heet hol was dat. Tita zei dat het origineel Rapa Nui was, lik mijn ..... en dan nog 70 euro per nacht vragen.
We zijn dus toen maar zelf op zoek gegaan, ondanks dat Tita zei dat alles vol was. Jaja...
Er was genoeg te vinden en uiteindelijk zjn we beland bij hotel Orongo, kamer met koelkast & airco in het centrum voor 10 euro minder.
De eerste gang is naar de haven van Hanga Roa, het enige dorp van het eiland. 

Het is inmiddels al tegen etenstijd en we nemen plaats in restaurant Pea aan de haven.

Op dag twee huren we een Suzuki Grand Vitara en gaan het eiland verkennen. Basismateriaal hier is lava.

En DE attractie van het eiland zijn de Moai's. Deze eeuwenoude beelden vindt je over het hele eiland. Vroeger stonden ze allemaal rechtop op een soort platform (Ahu). Ergens in de geschiedenis kwam er een tijd dat ze allemaal omver zijn gegooid. Deze is (nog) niet opgericht.

Na deze Ahu op naar de volgende. De wegen hier zijn veelal baggerslecht. Een 4x4 komt dan ook goed van pas.
Rond de middag komen we bij een uitgedoofde vulkaan, de Rano Raraku.
Dit wordt ook wel de kraamkamer van de Moai's (beelden) genoemd. Hier werden de Moai's uit de berghelingen gehakt alvorens op transport te gaan. De krater staat nu vol (regen)water en er groeit van alles.

In de krater lopen een twintigtal paarden los. Voor de locals zijn paarden een belangrijk vervoermiddel. Je ziet ze dan ook door de straten vanb Hanga Roa galopperen. Net het wilde westen.
Er loopt hier een hond los die erop getraind is de paarden van de Moai's weg te houden. Hij blaft ze steeds van de Moai's weg, tot ergernis van de paarden.

Tegen de kraterwand staan, liggen en zitten geheel of gedeeltelijk afgemaakte Moai's.

Sommige beelden zijn gigantisch groot.

Op de helling van de vulkaan staan er ook een flink aantal uit te kijken over de oceaan.

Hieronder zie je hoe de beelden werden uitgehakt uit de rotsen. Om de een of andere duistere reden zijn de Rapa Nui opeens hiermee gestopt. Wat hier ligt of staat is meestal half af.

Klik hier voor het vervolg, Rapa Nui - 2