13 November (vervolg): Jambiani

Na een rit van een uur komen we in Jambiani aan de zuid-oost kust. We hebben hier twee nachten gereserveerd bij Mbuyuni Beach Village. De huisjes zien er aardig uit maar zijn wel wat basic van binnen. 

Het is een uur of een, dus tijd voor een lunch. We lopen onmiddellijk tegen de algehele lethargie van de eilandbewoners aan. Het duurt bijna een uur voordat Mar haar tosti heeft en Peet een bordje rijst.

Zeg er maar niets van want de toverspreuk is hier "Hakuna Matata". Eerst denken we dat ze hier allemaal de Lion King hebben gekeken, maar niets is minder waar. Hakuna Matata betekent in het Swahili "geen probleem", maw, maak je niet druk, maakt niet uit. Dat horen we te pas en te onpas de bediening hier de hele dag door mompelen. Wij daarentegen hebben honger en roepen "faster, Pumba, faster!!", maar dat helpt geen zier.

Het verschil tussen eb en vloed is hier enorm. Bij eb ligt er een vlakte van zeker 300 meter met een rotsachtige bodem bloot. Heel in de verte is de branding. Als de zon langzaam onder gaat nemen we een foto van de buurlodge.

Nog meer Swahili? Het lijkt wel een kleutertaal. Jambo betekent hallo, Kariboe betekent welkom en zo kunnen we nog even doorgaan. Ach, Hakuna Matata....

Op het strand staan een aantal schommelbanken. Ze  zijn niet helemaal meer in oorspronkelijke staat, enigszins uitgezakt. Peet heeft zijn houding daar goed op aangepast.......

14 November: Kizimkazi

Helemaal in het zuiden ligt Kizimkazi vanwaar dolfijnsafari's worden ondernomen. Wij gaan er een kijkje nemen en komen onderweg diverse politiecontroleposten tegen. De posten bestaan uit drie oliedrums op de weg waarvan de middelste leeg is. Die wordt als alles in orde wordt bevonden weggerold door de diender. Wij hebben een "Zanzibar permit" en rollen dus overal doorheen.

De "beach boys" stormen op ons af als vliegen op de spreekwoordelijke stront als we bij het strand aankomen. Nee, we willen niet met dolfijnen zwemmen en nee we hebben verder ook niets nodig. We parkeren de Escudo aan het strand.

We lopen naar de turkooizen oceaan toe. Er hangt een dreigende lucht boven ons hoofd. Dat raken we al gewend hier. Het ene moment schijnt de zon fel, het andere moment hoor je onweer in de verte en af en toe regent het. Meestal echter is het hier droog en rond de 30C.

Op het strand liggen diverse uitgeholde boomstammen waarmee gevist wordt.

En, zoals gezegd, Zanzibar is een islamitisch eiland.

Ook hier is alles Hakuna Matata. Maar, we hebben nu voldoende koekjes bij ons om niet van de honger flauw te vallen.

Rond drie uur zijn we weer terug in Jambiani. Tja en wat doe je met dit warme weer? Juist, lezen, luieren, bakken en om 4 uur je avondeten bestellen zodat je om een uur of zeven aan tafel kunt. Ja, Pumba, je fopt ons niet meer.

Klik hier voor het vervolg, Matemwe