20 Oktober: Nosi Be

In de ochtend drijven we weer ons bed uit richting ontbijttafel. Die ziet er hier wel goed verzorgd uit, veel vers fruit....

Nog even een blik op de reizigerspalm in de tuin voor we op pad gaan. Deze plant is het nationale symbool van Madagaskar. De bladeren van de palm kunnen 1,5 liter water vasthouden en zo de dorstige reiziger laven.

Deze tweede volle dag op dit eiland besluiten we om op eigen gelegenheid het Lokobe Reserve te gaan bezoeken. De huur van de motor is nog geen 9 euro per dag en je hebt veel meer vrijheid dan een excursie in een groep. Het is 20 kilometer karren naar het dorp. Dan nog een bootritje van 45 minuten met de pirogue (of 15 minuten met een motor pirogue) naar het reservaat.

Wij besluiten een gemotoriseerde pirogue te nemen. Na een prijs te hebben afgesproken gaat er iemand op zoek naar een motor. Even geduld aub, alles gaat hier moera, moera.

En dan zowaar na een klein half uur kunnen we vertrekken...

Het wordt eentonig, maar ook in dit regenwoud loopt het zweet met stralen van je af. We blijven er maar 1,5 uur, lang genoeg om toch nog een aantal lemuren te zien. Bijvoorbeeld de nocturne lemuur, die overdag (met open ogen) slaapt.

Deze sportive lemuur met baby zit een paar bomen verderop.

En nog een ienieminie kikkertje van een centimeter of 3. Beetje uitvergroot ziet ie er zo uit.

Deze zwarte lemuur wordt betrapt bij het eten van een jackfruit. Mannetjes van deze soort zijn gitzwart, vrouwtjes goudblond.

Aan het eind van de ochtend varen we door het mangrovebos weer terug naar de opstapplaats. Het was de moeite waard.

Eind van de middag zetten we koers naar Hell-Ville, genoemd naar admiraal Hell, een Franse schavuit. Er is een optocht van vrouwen aan de gang met zang en dans in de straten.

Weer een leuke dag achter de rug zo. Morgen gaan we op weg naar onze laatste bestemming, Nosi Sakatia, een vlekje tegenover Nosi Be.

Klik hier voor het vervolg, Nosi Sakatia