9 Maart: Viňales

Vandaag staat Viňales op het programma. Het is zo'n 150 kilometer westwaarts.
Er ligt een oude 6 baans "autopista" van Russische makelij in redelijke staat. Dat schiet lekker op.
De laatste 30 kilometer is het weer gewone weg en net een achtbaan door de bergen heen. Dan komt de beloning, de vallei van Viňales. De vallei is beroemd door de beste tabak ter wereld en de "Mogotes", bergpukkels die midden in het land oprijzen.

Van te voren hebben we nog overwogen om in Hotel Los Jasmines te gaan slapen. De ligging is fantastisch. We stoppen voor een foto van het dal (boven) en het hotel zelf (onder) en rijden dan toch verder het dal in.

Maar voor we helemaal in het dal zijn aangekomen zien we een boertje met zijn door ossen voortgetrokken ploeg. We stoppen en ontmoeten een ontzettend aardige oude baas.  Zijn broer ziet er wat nors uit omdat hij tegen de zon inkijkt, maar is ook de vriendelijkheid zelve.

Op ons verzoek hervat het boertje zijn geploeg. Hij roept steeds de leidende os aan: "Commandante!" Is het toeval dat dat ook de bijnaam van Fidel is...

Na de foto laat hij ons zijn boerderijtje zien. In de met palmbladeren afgedekte schuur hangt de tabak te drogen. We krijgen tenslotte nog twee pomelo's en wat bananen uit eigen tuin mee. Over Fidel en Raul wil hij niet praten, of toch...het is één pot nat!

We rijden Viňales in en nemen onze intrek in Casa particular "Nenita". Perfect adres en waanzinnig lekkere bananenshakes!
We gaan daarna het dorp in. Dit zie je ook veel in Cuba, speciale huizen voor aanstaande moeders waar ze in alle rust en onder goede zorg kunnen bevallen.

En voor werkelijk ieder huisje in Viňales staan schommelstoelen op de veranda, in wel drie modellen en twee verschillende kleuren.

Het veetransport is in Cuba niet echt diervriendelijk....

Klik hier voor het vervolg, rond Vinales