5 Maart: Bahia de Cochinas (Parque Nacional Ciénaga de Zapata

Laat in de middag komen we aan in Playa Giron aan de Bahia de Cochinas (Varkensbaai). Het kost ons nu eens wel moeite om een casa particular te vinden. Uiteindelijk lukt het ons toch en reserveren we vast een betere voor morgen. Als we "ingecheckt" zijn gaan we naar het strand van playa Giron. Het is daar fantastisch snorkelen en heerlijk luieren onder of naast de palmbomen op het witte strand.
De dag erna (5 maart) gaan we naa
r Parque Nacional Ciénaga de Zapata. Dit is een uniek stuk moerasland van ruim 4000 km2 aan de Varkensbaai, en het is uitgeroepen tot Unesco wereldbiosfeer.
De weg er naar toe, zo'n 35 km, loopt langs de kust. De krabbentrek is daar net begonnen. We moeten af en toe slalommen om ze te ontwijken. De stank is vreselijk en stukken van de weg liggen bezaaid met platgereden krabben. Uitkijken voor de banden dus....

Voor het park staan dezelfde twee Hollandse jongens die we al eerder in Camaguey en La Boca hebben ontmoet, Lenneart en Herko. Om het park te bezoeken heb je nl een gids eigen vervoer nodig. Zij hebben de gids al geregeld maar kunnen geen auto vinden en laten wij er nou net een hebben...
Met zijn 5-en rijden we even later het park in. Na een paar kilometer stoppen we om een stuk te gaan lopen en worden acuut door hordes muggen belaagd. Die weten niet dat ze alleen 's avonds mogen steken en storten zich verlekkerd op ons.
Plotseling ziet onze gids een zeldzaam uiltje die je normaal alleen 's nachts ziet.
 

We rijden verder en komen op een stuk moerasland. Marianne en Herko zoeken de horizon af, maar er is weinig te zien.

Het landschap is wel erg mooi en zo af en toe zien we wat mooie vogels. maar hoe ze nu allemaal heten??

Volgens de berichten is hier een kolonie van 10.000 Flamingo's. We hoeven er echt geen 10.000 te zien, ook geen 1000, 100 is genoeg. Maar niks hoor. Zover het oog reikt geen Flamingo. Dan eindelijk, zeker een kilometer ver weg ziet Herko er zegge en schrijven 1. Flink digitaal en optisch inzoomen levert dit plaatje op. 

Het park viel dus een beetje tegen, weinig vogels te zien. De gids probeert ons ook nog te tillen voor 2 dollar de man. Aan het eind van de rit kunnen we de park entree direct aan hem betalen, zodat we niet meer naar het kantoortje hoeven. "Kan dat nu, want de bank gaat zo dicht". Nee dus, daar trappen we niet in.


Klik hier voor het vervolg, meer Bahia de Cochinas