20 Februari: naar Gibara (via Holguin)

Eindelijk vertrekken we naar Cuba. Dennis brengt ons om 06.00 uur naar Schiphol (Dennis bedankt!).
We vertrekken zowaar op tijd. Na een vlucht met slecht en weinig eten (2 maaltijden in 10 uur) landen we om een uur of 12 lokale tijd in Holguin.
Daar de eerste kennismaking met de Cubaanse bureaucratie, de laptop moet worden ingeschreven in tweevoud. Stel je voor dat we hem willen verkopen....

Daarna gaan we de auto ophalen. Die moet echter nog uit Holguin komen. Als de auto na drie kwartier arriveert, begint het invullen van een gewichtig verhuur document.
Dat vereist ook weer 25 minuten, maar dan heb je wel wat.
En dan eindelijk op pad en dat is wel even wennen, in Cuba is het gewoon 30C. Na 1,5 uur hobbelen, langs de meest uiteenlopende voertuigen zwalken en veel zoeken (bewegwijzering ontbreekt nagenoeg, ANWB help!) komen we bij onze eerste casa particular in Gibara, hostal Nancy Perez.

Eerst maar eens douchen. Niks geen boilers, combiketels of badgeisers hier in Cuba. De douchekop staat onder stroom en warmt zo het water op. Simpel toch?


 

Na het douchen, is het tijd voor een biertje. Op de Malecon (boulevard) zit een leuk tentje. Daar zien we waar we o.a. voor gekomen zijn, de "american dream"! 

Ook het uitzicht vanaf het terras mag er zijn. Voor ons ligt de haven van Gibara. Aan de overkant is een strand waar normaliter een veerpont naar toe gaat. Maar nu even niet. Vanwege "slecht" weer of toch Fidel.....we komen het niet te weten.

Even later wordt de volgende slee voor onze neus geparkeerd. In no time zitten er "hangjongeren" omheen. 

Na dit geweld wordt het ons allemaal iets te machtig. We gaan terug naar de casa en hebben ons eerste Cubaanse 3-gangen diner: fruitcocktail, zwaardvis met rijst,gebakken banaan en gemengde salade. Daarna nog flan en koffie toe.
Om half negen gaat bij ons het licht uit en liggen we binnen 1 minuut in een diepe slaap.


Klik hier voor het vervolg, Gibara