22december, op naar Kratie
De dag begint met een tegenvaller. Geen boot, maar een taxi naar Kratie (spreek uit Kratjee). De gids was ons "vergeten" te vertellen dat de boot al een jaar uit de vaart is :-(.
Met de taxi was het toch ook een belevenis, pffff. Na een uurtje scheuren stoppen we voor het ontbijt. Dit restaurant staat bekend om zijn delicatesse....Trek in gebakken spin?? Gelukkig hadden we nog een donut bij ons. Laf heh?

Na 2,5 uur rijden deed de chauffeur waar we al bang voor waren, hij nam een korte weg. Dat is dus 80 km onverharde weg, rood stof vermengd met grind. En dan met de taxi met dik 100 km per uur er overheen razen. Passanten werden eerst de berm ingetoeterd en vervolgens vakkundig gezandstraald. Proestend en kuchend lieten we heel wat Cambodjanen zo achter ons.
Na de 80 km kwamen we in Chlong aan, en ja, de weg van Chlong naar Kratie is nog ietsjes erger... Kuilen tot 50 cm diep en stukken weg ontbraken. We rolden af en toe over elkaar heen. Gelukkig is het maar 30 km van Chlong naar Kratie, uurtje dus. Kortom een prachtige rit door het Cambodjaanse platteland.

Na aankomst in Kratie zijn we nog even de zeer zeldzame Irrawaddydolfijnen wezen kijken. 20 km met de taxi en dan met een piepklein bootje de Mekong op. Onze schipper heeft een "krama" op zijn hoofd. Dat is de traditionele Khmer dracht. Niet a la Volendam, vrijwel iedereen loopt ermee rond.De dolfijnen hebben we gezien, maar niet zoals we dachten. Heel in de verte dook er af en toe een op. Dit is nog de beste foto.Terug in Kratie hebben we een heerlijk biertje gedronken aan de Mekongrivier.De volgende dag konden we eens uitslapen en wandelen langs de kade. Wat je daar ziet is schitterend.En ook nog tijd genoeg om even over de markt te struinen. We waren niet alleen..Het hotel waar we in bivakkeerden was niet eens zo slecht. Alleen die regeltjes...
Regel 3 luidt:"Prohibited to bring all kind of guns, explosions, drugs and poisonous substance"
Buiten wordt nog eens duidelijk dat iedereen zijn wapens moet inleveren...De reis naar Stung Treng over de Mekong verliep voorspoedig. Eenzelfde soort speedboot als naar Sihanoukville, ditmaal zijn we maar op het dak gaan zitten. Daar heb je ook geen last van luid kakelende kippen die in rieten tassen worden vervoerd of Kungfu films. Een schitterende tocht van 4 uur over de Mekong, maar wel een houten kont gekregen en stijf....


Klik hier voor het vervolg, naar Laos